De Perzische keuken is rijk en verrassend

De Perzische keuken is rijk en verrassend
18 december 2016 Marlene Bijlsma
De Perzische keuken

Als je je ergens in verdiept blijkt maar weer dat er zoveel is dat je niet weet. We hebben allemaal de neiging om snel een oordeel klaar te hebben. Vaak is dat onterecht. Bijvoorbeeld Iran. Waar denk jij aan als ik Iran zeg? Revolutie, ayatollahs, verbod op alcohol wellicht. En toch is Iran een van de landen die lang geleden aan de wieg stonden van de astronomie, wetenschap en geneeskunde.

Bij Perzië denken we vaker aan oude beschaving, rijke cultuur en de Zijderoute. Maar Iran en Perzië zijn synoniemen – het is een en hetzelfde land. En qua eten een culinaire parel. Yasmin Khan reisde van de besneeuwde bergtoppen van Tabriz naar de moderne cafés in Teheran, langs de rijstvelden bij de Kaspische Zee en de uitgestrekte woestijnen in Midden-Iran, om tenslotte uit te komen in de tropische vissershavens aan de Perzische Golf. Het verslag daarvan met verhalen en heerlijke recepten vormt De Perzische Keuken.

Uit De Perzische keuken deel ik een recept met je voor gekruide falafel uit de oven met tahinsaus. Verrukkelijk, gezond en ook nog eens vegetarisch.

De volledige recensie vind je op Kookboekennieuws.

Bewaren

 Gekruide falafel uit de oven met tahinsaus

Gekruide falafel uit de oven
Gekruide falafel uit de oven

Gekruide falafel uit de oven met tahinsaus

  , , ,

december 18, 2016

Deze zelfgemaakte falafel zit bomvol verse kruiden. Je bakt ze in de oven en daardoor zijn ze minder vet als de gefrituurde versie: een gezonde vegetarische snack of als vleesvervanger.
Uit: De Perzische keuken

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 personen

Ingredients

30 g verse peterselie

30 g verse koriander

2-4 tenen knoflook, geperst

4 bosuien, schoongemaakt en grofgehakt

2 blikken van 400 g kikkerererwten, uitgelekt en afgespoeld

1/2 theel. komijnzaad

1/2 theel. korianderzaad

geraspte schil van 1/2 biologische citroen

2 eetl. citroensap

1 theel. bakpoeder

2 eetl. maiszetmeel (maizena)

olijfolie

1 theel. zeezout

1/4 theel. zwarte peper


Voor de tahinsaus:

75 ml tahin

50 ml water

2 eetl. citroensap

1/2 theel. zout


Ook nodig: keukenmachine, vijzel

Directions

1Hak de kruiden, de knoflook en de bosui heel fijn in een keukenmachine. Voeg de kikkererwten toe en laat de machine met korte intervallen draaien tot je een vrij glad, homogeen mengsel hebt. Schep het mengsel in een grote kom.

2Rooster ket komijnzaad en het korianderzaad ongeveer 1 minuut in een droge koekenpan op laag vuur. Maal ze in een vijzel of hakmolen tot een poeder.

3Voeg het komijn-korianderpoeder, de geraspte citroenschil, het citroensap, het bakpoeder, het maiszetmeel, 2 eetlepels olijfolie, het zout en de peper toe aan het kikkererwtenmengsel. Meng het geheel met de hand tot een samenhangende massa. Dek de kom af met plastic folie en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.

4Verhit de oven tot 230ºC (gasovenstand 8). Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en vet dit licht in met wat olijfolie.

5Strooi het sesamzaad op een groot bord en giet 2 eetlepels olijfolie in een kommetje. Draai ongeveer 16 balletjes van gelijke grootte van het falafelmengsel. Wrijf de balletjes met je vingers licht in met wat olijfolie en rol ze door het sesamzaad. Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven tot ze stevig en knapperig zijn. Keer ze halverwege de baktijd met een spatel, zodat ze gelijkmatig bakken.

gekruide falafel uit de oven

6Klop intussen alle ingrediënten voor de tahinsaus in een kommetje door elkaar.

7Noosh-e Jan [vet. Laat je ziel gevoed worden door wat je eet]

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*