Homemade happiness – noten dadel repen voor school

Homemade happiness – noten dadel repen voor school
23 oktober 2015 Marlene Bijlsma
noten dadel repen

Ineens krijg ik het op mijn heupen. Voor diegenen die mij kennen; nee nog steeds geen vet ­čÖé maar die schoolkoeken die iedere dag mee gaan. Natuurlijk weet ik als voedingskundig jurist dat de kant-en-klaar koeken nou niet bepaald uitblinken in vezelgehalte en vooral veel zoetigheid bevatten. Maar ja, het is zo makkelijk meenemen. Uiteraard probeer ik te kiezen voor de relatief gezondere varianten. De kids weten inmiddels precies wat ze hun vader moeten vragen. En dus vind ik regelmatig ook de meest calorierijke snoepgoedkleurige repen in de voorraadkast.

Op zoek naar iets anders kom ik ineens een wel heel gemakkelijk recept voor onderweg repen tegen. Ge├»nspireerd ga ik zelf aan de slag en in no time liggen er twaalf homemade noten dadel repen klaar. Voor dit recept heb je maar een paar ingredi├źnten nodig en een staafmixer of keukenmachine.

noten dadel repen

Zijn dit gezonde schoolkoeken?

Met de koeken die ik in huis had, namelijk Liga Milkbreak en Zonnatura biologische pinda-rozijnen repen, heb ik een snelle voedingswaarde-vergelijking gedaan. Voor de homemade repen heb ik de NEVO tabel gebruikt.
Echt calorie-arm zijn de zelfgemaakte repen niet. Echter er komt geen toegevoegde suiker aan te pas en cashewnoten bevatten gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De dadels zijn rijk aan vezels evenals de geraspte kokos en het sinaasappelsap zorgt voor een frisse smaak. De suikers in de noten dadel repen komen uitsluitend uit de dadels en het sinaasappelsap. Uiteraard vind je ook geen additieven als rijsmiddelen of aroma’s in de homemade repen.

noten dadel repen

Ik ben benieuwd wat jij jouw kinderen meegeeft naar school; probeer de noten dadel repen eens!

Noten dadel repen voor school

noten dadel repen
noten dadel repen

Noten dadel repen

  , ,

oktober 23, 2015

Zelfgemaakte repen vol natuurlijke suikers en gezonde vetten. Niet caloriearm wel erg voedzaam.
Geïnspireerd op een recept van Green Kitchen Stories.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 5 mins
  • Yields: 12 stuks

Ingredients

150 g ongezouten cashewnoten

150 g verse dadels (ongeveer 15 stuks)

50 g geraspte kokos

60 ml versgeperst sinaasappelsap

sinaasappelrasp van een ┬Ż sinaasappel

ook nodig:

platte schaal of brownievorm

bakpapier om de repen in te pakken

Directions

1Maal de noten tot meel in de keukenmachine of met de staafmixer en doe ze over in een kom.

2Meng nu de dadels, kokos, sinaasappelsap en sinaasappelrasp in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot een kleverig geheel.

3Vermeng de noten en het dadelmengsel tot een mix. Druk uit in een platte schaal of brownievorm tot 1 cm dikte. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

4Snij daarna in 12 repen. Verpak de repen in bakpapier, eventueel met een touwtje eromheen.

5Je kunt de koek het beste een nacht in de koelkast laten opstijven voor je ze in repen snijd. Verpakt in bakpapier zijn de repen een paar weken houdbaar in de koelkast maar het is de vraag of ze het zo lang uithouden. Hier waren ze binnen 1 week op!

6Met andere noten dan cashewnoten of vijgen in plaats van dadels maak je weer lekkere varianten.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*