Linzensalade met avocado en sinaasappel uit de Mysterybox

Linzensalade met avocado en sinaasappel uit de Mysterybox
9 februari 2016 Marlene Bijlsma

Nog nooit eerder deed ik mee met de Mysterybox. In de Foodbloggers Benelux groep kun je aangeven met welke ingrediënten jij graag wilt koken. Die gaan allemaal in een grote pot en vervolgens worden er zes ingrediënten getrokken. Daar moet je er minimaal drie van gebruiken in een zelfverzonnen gerecht. Daarnaast mag je maar heel beperkt uit de voorraadkast gebruiken: bloem, boter/olie, suiker, eieren, citroen/azijn, kruiden en specerijen. Dat kan dus een behoorlijke uitdaging zijn.

Toch doe ik eigenlijk al jaren niet anders dan kijken wat ik heb en slim combineren. Met een wekelijks groentepakket (nee niet zo’n kant-en-klare alles-in-een box, gewoon biologische groenten van het land) wordt dat een tweede natuur.

Uit de zes ingrediënten waar je mee aan de slag kon wilde ik in ieder geval de rode linzen. Heel 2016 is het wereldwijd peulvruchtenjaar en bovendien zijn ze gezond, voedzaam en voordelig. Daarnaast koos ik de sinaasappel en avocado. Zou ik voor een linzensoep gaan of toch een salade? Het werd een linzensalade met avocado, sinaasappel en korianderpesto. Je kunt hem helemaal van te voren klaarmaken. Dus ook fijn om mee te nemen naar het werk of als je terugkomt van sport. Heb je weinig tijd maak de salade dan met een pot, zak of blik linzen (bijvoorbeeld HAK of Bonduelle). Dan staat hij in tien minuten op tafel. Deze salade is trouwens vegetarisch èn vegan.

linzensalade

De salade op de foto hierboven is gemaakt met kant-en-klare linzen uit blik. Maak je de linzensalade van tevoren klaar, bewaar de korianderpesto dan apart en vermeng die pas vlak voor het serveren met de rest van de salade.

En wat heb jij gemaakt met de Mysterybox?

linzensalade met avocado, sinaasappel en korianderpesto

Linzensalade met avocado, sinaasappel en korianderpesto

  , ,

februari 9, 2016

Met slechts een paar ingrediënten maak je een kleurrijke linzensalade met avocado sinaasappel en korianderpesto. Met linzen uit blik nog sneller klaar.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 10 mins
  • Yields: 4 personen

Ingredients

Ingrediënten voor de salade

200 gram gedroogde rode linzen

of 1 blik linzen (uitlekgewicht 265 gram)

1 laurierblad

zout (optioneel)

1 eetlepel olijfolie

2 sinaasappels

1 à 2 theelepels azijn

2 avocado’s

chilipeper uit een molentje

Ingrediënten voor de korianderpesto

½ bosje verse koriander

5-6 eetlepels olijfolie

opgevangen sinaasappelsap

peper & zout naar smaak

Directions

1Spoel de rode linzen onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Kook de linzen met ruim water in een middelgrote pan samen met laurierblad en eventueel zout gedurende 20 tot 30 minuten op laag vuur. Giet de linzen af zodra ze gaar zijn, verwijder het laurierblad en laat ze afkoelen in een grote schaal of kom. Roer een eetlepel olijfolie door de linzen heen.

2Verwijder de oranje en witte schil van de 2 sinaasappels. Snij doormidden en de helften in 2-4 plakken. Vang het sinaasappelsap op. Maak nu de korianderpesto. Doe hiervoor alle ingrediënten behalve peper & zout in een hoge beker en mix met de staafmixer tot een dunne pesto. Proef, voeg indien nodig 1 à 2 theelepels azijn toe en breng verder op smaak met peper & zout.

3Snij de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Schil ze en verdeel de avocado in plakken. Meng de linzen, sinaasappel en avocado in een grote kom. Schep de korianderpesto erdoor en maal tot slot voor wat pit nog flink wat chilipeper over de salade. Ik strooide er ook nog lenteuitjes (in ringetjes gesneden) over maar dat is een beetje vals spelen 🙂

00:00

Comment (1)

  1. Wiwik 2 jaar geleden

    De donkere dagen komen er weer aan dat betekend voor mij weer heerlijke en spannende soepen maken.Bedankt voor deze heerlijke recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*