18 december 2016 Marlene Bijlsma

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/kitchentablehappiness.nl/httpdocs/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89
Gekruide falafel uit de oven
Gekruide falafel uit de oven
Gekruide falafel uit de oven

Gekruide falafel uit de oven met tahinsaus

  , , ,

december 18, 2016

Deze zelfgemaakte falafel zit bomvol verse kruiden. Je bakt ze in de oven en daardoor zijn ze minder vet als de gefrituurde versie: een gezonde vegetarische snack of als vleesvervanger.
Uit: De Perzische keuken

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 personen

Ingredients

30 g verse peterselie

30 g verse koriander

2-4 tenen knoflook, geperst

4 bosuien, schoongemaakt en grofgehakt

2 blikken van 400 g kikkerererwten, uitgelekt en afgespoeld

1/2 theel. komijnzaad

1/2 theel. korianderzaad

geraspte schil van 1/2 biologische citroen

2 eetl. citroensap

1 theel. bakpoeder

2 eetl. maiszetmeel (maizena)

olijfolie

1 theel. zeezout

1/4 theel. zwarte peper


Voor de tahinsaus:

75 ml tahin

50 ml water

2 eetl. citroensap

1/2 theel. zout


Ook nodig: keukenmachine, vijzel

Directions

1Hak de kruiden, de knoflook en de bosui heel fijn in een keukenmachine. Voeg de kikkererwten toe en laat de machine met korte intervallen draaien tot je een vrij glad, homogeen mengsel hebt. Schep het mengsel in een grote kom.

2Rooster ket komijnzaad en het korianderzaad ongeveer 1 minuut in een droge koekenpan op laag vuur. Maal ze in een vijzel of hakmolen tot een poeder.

3Voeg het komijn-korianderpoeder, de geraspte citroenschil, het citroensap, het bakpoeder, het maiszetmeel, 2 eetlepels olijfolie, het zout en de peper toe aan het kikkererwtenmengsel. Meng het geheel met de hand tot een samenhangende massa. Dek de kom af met plastic folie en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.

4Verhit de oven tot 230ºC (gasovenstand 8). Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en vet dit licht in met wat olijfolie.

5Strooi het sesamzaad op een groot bord en giet 2 eetlepels olijfolie in een kommetje. Draai ongeveer 16 balletjes van gelijke grootte van het falafelmengsel. Wrijf de balletjes met je vingers licht in met wat olijfolie en rol ze door het sesamzaad. Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven tot ze stevig en knapperig zijn. Keer ze halverwege de baktijd met een spatel, zodat ze gelijkmatig bakken.

gekruide falafel uit de oven

6Klop intussen alle ingrediënten voor de tahinsaus in een kommetje door elkaar.

7Noosh-e Jan [vet. Laat je ziel gevoed worden door wat je eet]

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*