Vintage vrijdag – Power to the Pieper

Vintage vrijdag – Power to the Pieper
20 maart 2015 Marlene Bijlsma

Leuke quizvraag; ‘wat stond er eerder op de Nederlandse dis; rijst of aardappel?’. Ik kies voor de aardappel, jij ook? En toch is dat fout! In de laatmiddeleeuwse keuken zijn al recepten van Rijs te vinden, hoewel die trouwens bijna allemaal zoet zijn. De paar kookboeken van voor 1850 die ik zelf bezit, reppen met geen woord over aardappel. Hét huishoud kookboekje uit de Gouden Eeuw (1677) geeft weliswaar recepten voor Aard-vruchten, maar daarmee bedoelt de kok rapen, bieten, wortels en dergelijke. Pas vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw komt de aardappel op het menu van het gewone volk.

De Nederlandse Aardappel Organisatie vindt dat we trots moeten zijn; “De aardappel is al honderden jaren super foodzaam”. We moeten dus met zijn allen aan de pieper. Laat dat nou iets zijn wat sinds jaar en dag speelt. Zo ook in 1929:

“Waar het een vaststaand feit is geworden dat één der voornaamste voedingsmiddelen, nl. de aardappel, steeds minder wordt geconsumeerd, hebben de organisatiën van handelaren in dit product besloten om op een intensieve wijze een krachtige propaganda te voeren om dit bij uitstek goede volksvoedsel weer op die plaats bij de consumenten te brengen, welke het behoort in te nemen.”

Tja, toen moest men zich behelpen met een papieren boekje met 90 recepten onder de simpele titel ‘Eet meer aardappelen’. Nu is er een video waarin de superfoods op de hak worden genomen en een uitgebreide receptensite.

Puree Marie Louise en Aardappel- en knolselderijfrietjes met verse remouladesaus

aardappel en knolselderij
aardappel en knolselderij

Aardappel en knolselderijfrietjes of Puree Marie Louise

  ,

maart 20, 2015

Ik deel met jullie een oud recept uit 1929 en eentje uit de nieuwe campagne met dezelfde hoofdingrediënten; aardappel en knolselderij. Ik weet wel welke mijn voorkeur heeft!

Ingredients

Puree Marie Louise

500 gram knolselderie

200 Gram geschilde aardappelen

100 Gram boter in klontjes

1 d.L. melk

peper, zout

mespunt suiker

Aardappel- en knolselderijfrietjes met verse remouladesaus

3 frietaardappels, gesneden in frietjes van 1/2 cm

1/4 knolselderij, gesneden in frietjes van 1/2 cm dik

arachideolie

3 el mayonaise

3 el yoghurt

1/2 zoete ui, gesnipperd

1/2 el fijngehakte kappertjes

1 el fijngehakte augurk

1/2 el fijngehakte peterselie

1/2 el fijngehakte dragon

Directions

Puree Marie Louise

1Snijd 500 gram knolselderie tot blokjes en zet ze na het waschen op met water en zout.

2Voeg er na 1/2 uur 200 Gram geschilde aardappelen bij en laat alles nog een klein half uur koken.

3Giet de groenten dan af en druk ze door een paardeharen zeef.

4Vermeng de puree mer 100 Gram boter in klontjes en meng er langzamerhand 1 d.L. melk door.

5Maak haar op smaak met peper, zout en een mespunt suiker.

6Geef haar bij lamsvleesch, of doe haar in een vuurvast schoteltje met gebakken saucijsjes er op en presenteer dit aan de koffietafel. (bron: Eet meer aardappelen)

Aardappel- en knolselderijfrietjes met verse remouladesaus

1Meng alle ingrediënten voor de remoulade (mayonaise, yoghurt, ui, kappertjes, augurk, peterselie en dragon) en bewaar ze op een koele plaats.

2Verhit in de wok voldoende arachideolie en frituur de aardappel- en knolselderijfrietjes in 2 porties in ongeveer 5 minuten gaar en goudbruin.

3Laat ze in een vergiet op keukenpapier goed uitlekken en bestrooi ze met wat zout. 

4Serveer met een beetje paprikapoeder en de remouladesaus.

5Tip: Je kunt deze frietjes ook gewoon bakken in de friteuse. (bron: aardappels.nl)

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*