
Leuke quizvraag; ‘wat stond er eerder op de Nederlandse dis; rijst of aardappel?’. Ik kies voor de aardappel, jij ook? En toch is dat fout! In de laatmiddeleeuwse keuken zijn al recepten van Rijs te vinden, hoewel die trouwens bijna allemaal zoet zijn. De paar kookboeken van voor 1850 die ik zelf bezit, reppen met geen woord over aardappel. Hét huishoud kookboekje uit de Gouden Eeuw (1677) geeft weliswaar recepten voor Aard-vruchten, maar daarmee bedoelt de kok rapen, bieten, wortels en dergelijke. Pas vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw komt de aardappel op het menu van het gewone volk.
De Nederlandse Aardappel Organisatie vindt dat we trots moeten zijn; “De aardappel is al honderden jaren super foodzaam”. We moeten dus met zijn allen aan de pieper. Laat dat nou iets zijn wat sinds jaar en dag speelt. Zo ook in 1929:
“Waar het een vaststaand feit is geworden dat één der voornaamste voedingsmiddelen, nl. de aardappel, steeds minder wordt geconsumeerd, hebben de organisatiën van handelaren in dit product besloten om op een intensieve wijze een krachtige propaganda te voeren om dit bij uitstek goede volksvoedsel weer op die plaats bij de consumenten te brengen, welke het behoort in te nemen.”
Tja, toen moest men zich behelpen met een papieren boekje met 90 recepten onder de simpele titel ‘Eet meer aardappelen’. Nu is er een video waarin de superfoods op de hak worden genomen en een uitgebreide receptensite.