bloemen houden van mensen – eetbare bloemen ook?

bloemen houden van mensen – eetbare bloemen ook?
7 juli 2015 Marlene Bijlsma
eetbare_bloemen

Nu zelfs de supermarkt ze in doosjes verkoopt raakt het echt ingeburgerd – eetbare bloemen. Ook hiervoor geldt dat je die natuurlijk uit eigen tuin kunt oogsten. Veel kruiden bloeien in prachtige felle kleuren zoals alle looksoorten (onder andere prei, bieslook) met hun bolletjesbloemen. Een persoonlijke favoriet is borage met helblauwe bloemetjes die fantastisch smaken in de komkommersla; niet voor niets is de bijnaam komkommerkruid.

eetbarebloemen Collage

Oost-Indische kers is van een heel andere orde. De peperige bladeren smaken (met mate) fabuleus in een pesto en de heloranje bloemen fleuren je salade op. Van de bieslookbloemen heb ik azijn gemaakt met een mooie paarsige kleur en een hint van ui, dankzij een tip van een mede-blogger. Vlierbloesemazijn naar een recept van Marleen van Es geeft een subtiele smaak aan dressings dus die ga ik volgend jaar in grotere aantallen maken want de bloesem is nu zo goed als uitgebloeid. Italianen zijn dol op gevulde of gefrituurde courgettebloemen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

bielsookvlierbloesemazijn

Heb jij ook de smaak te pakken? In de boeken van Natascha Boudewijn van Greendelicious vind je een aantal recepten met eetbare bloemen. En ook Eten uit de Volkstuin van Marleen heeft recepten voor onder andere paardenbloemengelei en courgettecake met lavendel.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*