Chili sin carne (Foodblogswap december)

Chili sin carne (Foodblogswap december)
30 december 2015 Marlene Bijlsma

En hebben jullie lekker gegeten met Kerst? Flink uitgepakt met luxe 5 gangen diner, traditioneel of toch gourmetten? Hoe dan ook op een gegeven moment keert de dagelijkse werkelijkheid terug en is de bodem van de portemonnee in zicht. En dan ook nog goede voornemens in de maak om nu toch echt eens wat gezonder te gaan eten? Dan heb ik een ideaal recept!

Want peulvruchten zijn budgetvriendelijk en ook nog eens heel gezond. Ze zijn voedzaam, bevatten vezels en kunnen prima vlees vervangen. De Wereld Landbouw Organisatie FAO heeft 2016 tot het Jaar van de peulvruchten uitgeroepen en volgens de Gezondheidsraad moeten we ze minstens een keer per week verorberen.

 

LOGO_IYP-en-low-horizontal

Het originele recept komt van de leuke blog duizenden1dag. Bij de Foodblogswap kook je van iemand anders zijn of haar blog en verander je dat recept. Martine blogt al vijf jaar en werkt met mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. Het werk speelt zich grotendeels af in de moestuin. Wil je meer weten over Martine of waarom haar blog duizenden1dag heet? Neem dan zelf eens een kijkje op haar site.

De snelle chili con carne (recept uit 2011) is toe aan  een upgrade: het wordt chili sin carne (zonder vlees) en met meer groenten. Wil je supersnel neem dan een kant-en-klaar voorgesneden zak met Italiaanse groenten. Zelf kies ik voor ongesneden (want veel goedkoper) en met een biologisch groentepakket ben ik er aan gewend. Wil je nog een extra bite omdat je anders het vlees mist, kies dan voor vega gehakt. Wij eten er sla bij, lekkere warme tortillachips en wat crème fraîche.

 

chili_sin_carne_ingredienten

Chili sin carne

chili_sin_carne
chili_sin_carne

Chili sin carne

  , ,

december 30, 2015

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 15 mins
  • Yields: 4 personen

Ingredients

1 prei

chilipepertje

1 teen knoflook

klein blikje crispy mais

1 courgette

1 rode paprika (geel of groen mag ook)

1 groot blik bruine bonen

1 blik kidneybonen naturel

snufje chilipoeder

½ theelepel gerookt paprikapoeder

½ zak tortillachips naturel

geraspte kaas

crème fraîche

ijsbergsla

optioneel: vega gehakt

Directions

1Snijd de prei in ringen en fruit ze in wat olie in een braadpan. Snijd de peper fijn (zaadlijsten en pitjes maken het pittiger) en bak samen met de fijngehakte teen knoflook even mee. Voeg dan de crispy mais, de in blokjes gesneden courgette, rode paprika en de gewassen en uitgelekte bonen toe. Tenslotte naar smaak chilipoeder en gerookt paprikapoeder erbij doen. Lekker op een laag pitje laten pruttelen onder af en toe roeren.

2Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC. Leg de tortillachips op een bakplaat en strooi er een handje geraspte kaas over, zoveel als je lekker vindt. Laat de tortillachips warm worden tot de kaas enigszins is gesmolten.

3Serveer de chili met de warme tortillachips, een dot crème fraîche en in reepjes gesneden ijsbergsla.

4Een dag later is deze chili nog lekkerder.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*