Culinaire capriolen met cacao

Culinaire capriolen met cacao
1 mei 2015 Marlene Bijlsma
drostecacao

Henriette Holthausen noemt zichzelf een culinair auteur en gastronome. Ze heeft flink wat kookboeken opgeleverd in haar leven. In dit beduimelde schriftje dat ik ooit met cacaovlekken en al vond op een rommelmarkt onthult ze haar cacaogeheimen. Het reclame of propagandaboekje is uitgegeven door Droste. Een soort vroege voorloper van de huidige gesponsorde blogs dus.

cacao

fotocredit EverJean

Wat ik niet wist is dat de manier waarop mijn oma en mijn moeder zelf chocolademelk maakten dus helemaal verkeerd is. Cacaodrank hoor je namelijk op te koken; op die manier krijg je -ook na afkoelen- geen dikke naar beneden gezakte cacaobrij op de bodem van je beker.

Oké hier dus dé manier om zelf chocolademelk te maken:
Voor 1 heerlijke beker cacaomelk neemt u 1 eetlepel Droste cacao, waardoorheen u 1 volle eetlepel suiker roert. Maak met 2 eetlepels water hiervan een glad, dun, smeuïg papje. Laat inmiddels ¼ liter melk met 1 mespuntje boter volop aan de kook komen. Terwijl de melk omhoog bruist, giet u -onder heftig roeren- het cacao-suikermengsel erbij. De melk zal onmiddellijk van het kookpunt afkomen. Laat dan terwijl u blijft roeren, dit cacaomengsel opnieuw schuimend opkoken. Het liefst herhaalt u ditzelfde proces nog eens. Giet deze dronk schuimend en wel in de beker, of indien u er meer van heeft gemaakt, in een kan. Serveer ze warm of koud. IJskoud zomaar uit de ijskast, is deze drank voor ons én voor de jeugd heerlijk verfrissend.

Elke huisvrouw moest ervan doordrongen zijn, dat men zich bij het gebruik van cacao waarlijk niet alleen tot een beker cacaomelk mag beperken

Dus daarom de volgende keer een ander recept met cacao.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*