
We hadden het zo mooi bedacht afgelopen weekend. De laatste groene asperges van het seizoen zouden in Gintare’s salade met ovengedroogde tomaten en avocado gaan. En toen? Nou toen bleek dat de avocado de warmte niet had overleefd en de pijnboompitten al door iemand anders waren gebruikt (grrr). Op zichzelf geen probleem hoor, we hebben toch gegrilde asperge-salade gegeten met hazelnoten en zonder avocado. Maar ja, als een kookboekreview doet is het wel de bedoeling om een recept exact na te maken.
Wat kun je verwachten van een Litouwse die met een Fransman uit de Provence is getrouwd en voor wie eten een bron van duende is – de kunst om je tot in je ziel te raken? ‘L’ Art de la Table’ is gemaakt in de geest van het samenkomen, rustig leven en de tijd nemen voor een heerlijke maaltijd. Zowel de Moorse, Marokkaanse, Franse als Italiaanse mediterraanse keuken komt aan bod naast prachtige door haarzelf gemaakte sfeerfoto’s van typische zuid-Europese straatjes.
De recepten in het boek beginnen bij de ochtend om via apéro, lichte maaltijden en stukjes Italië over te gaan naar alledaags & feestelijk met fantastische desserts te eindigen. Maar niet nadat er nog een hoofdstuk onmisbare recepten en ideeën voor menu’s volgen.
Oké de asperge-salade ging dus niet door maar in plaats daarvan maakten we een ander seizoensrecept 🙂 Chocolade kersenijs. We zijn sinds de Zomerzoet review verslaafd aan yoghurt-honingijs en dit is een luxe variant geïnspireerd op Siciliaanse cannoli.
uitsnede Stilleven met vruchten Johannes Hannot, 1668 via Rijksstudio
De foto’s van de gerechten zijn ronduit om van te watertanden en hebben een romantische Franse sfeer. Nu eens niet de lichte Scandinavische stijl maar donker, bloemig en met brocante servies. Als vintage liefhebber en francofiel spreekt mij dit wel aan. Klassiek en moderner gaan hand in hand. Je vindt zowel hartig als zoete gerechten in ‘L’Art de la Table’ waarbij je geen uitgebreid assortiment keukengadgets nodig hebt maar soms iets meer tijd.
Wil je meer weten van Gintare Marcel lees dan hier mijn interview met haar.