Chocola als redmiddel – interview met Gintare Marcel

Chocola als redmiddel – interview met Gintare Marcel
16 juni 2015 Marlene Bijlsma
Gintare_Marcel

Gintare Marcel is al weer zo’n jaloersmakend multitalent; fotografie, styling en koken ze draait er haar hand niet voor om. Een mooie Litouwse met een Franse echtgenoot en ze woont deels in Zwitserland en deels in Nederland, dus ook nog multiculti.

De lancering van haar nieuwste boek L’Art de la table dat eind juni zowel in het Nederlands als in het Engels verschijnt maakt nieuwsgierig: wie is deze dame?

Hoe ben je in Nederland verzeild geraakt?
“Na mijn studie ben ik stage gaan lopen bij een bedrijf in Nederland. Ik heb hier ook mijn masters afgerond. Mijn man kwam met me mee en we werden verliefd op Nederland dus we besloten een tijdje te blijven. Dat is inmiddels al negen jaar geleden hahaha.”

Je hebt maar liefst 16.000 volgers op Instagram en je post bijna iedere dag een prachtige foto. Daarnaast is er Gourmantine, jouw eigen blog. Welke blogs volg of lees je zelf graag?

“Ik hou van bloggers die een eigen stem hebben, die mooie woorden combineren met adembenemende beelden zoals Skye McAlpine’s ‘From my dining table‘, ‘Local Milk‘ van Beth Kirby’ en ‘Hortus’ de site van de Italiaanse Valentina Solfrini. Dit zijn er maar een paar van de vele die ik lees. Echter Instagram is toch wel mijn favoriete medium met zo veel visuele inspiratie dat ik daar toch de meeste tijd op doorbreng.”

Dat is een mooie brug naar de volgdende vraag: Waardoor raak jij geïnspireerd?
“De seizoenen, reizen, geuren en verhalen over eten die horen bij een bepaalde plek. Eten biedt je de mogelijkheid om andere culturen op te snuiven en te reizen terwijl je aan tafel zit.”

gintare-marcel

foto door Juras Duo Photography

De Litouwse keuken is vrij onbekend in Nederland. Wat is een typisch Litouws gerecht en hoe maak je het?
“Litouwen mag dan een klein land zijn, we hebben een rijke en diverse eetcultuur met vier historisch verschillende regio’s. Het hart van die cultuur wordt gevormd door het met de seizoenen mee-eten. Een van mijn favorieten is het typisch donkere roggebrood; rijk, aromatisch en geweldig lekker met alleen wat gezouten boter. Met wat oud geworden roggebrood kun je kvass maken; een soort brood kombucha. Je roostert het brood, doopt het in suikerwater en dan mix je het met zuurdesem of gist en laat het een paar dagen fermenteren. Wat je dan krijgt is een apart maar heerlijk verfrissend drankje.”

Je bent dus geboren in Litouwen, getrouwd met een Fransman en woont afwisselend in Zwitserland en Nederland. Wat vind je een lekker Nederlands gerecht?
“Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog bijna nooit iets Nederlands heb gekookt, maar stroopwafels mag je me voor wakker maken.”

Je nieuwste kookboek dat binnenkort ook in het Nederlands verschijnt gaat over de mediterrane keuken. Wat trekt je daar in aan?
“Ik hou van de diversiteit in de mediterrane regio, van het pure en eenvoudige tot verfijnd en complex. Op mijn reizen ontdek ik iedere keer weer nieuwe smaken en gerechten. Maar de keuken rond de Middellandse Zee staat voor zoveel meer: slow living, met elkaar delen, tijd maken om met aandacht te genieten. Iets wat wij maar al te vaak vergeten.”

Reizen, koken, fotografie en styling – je bent een multi-talent.
“Ik geloof in een multidisciplinaire manier van leren en werken. Op die manier blijf je nieuwe invalshoeken ontdekken en hou je een frisse blik. Ik zou niet zonder een van deze vakgebieden willen of kunnen.”

Wanneer en waar kookte je voor het eerst? Weet je nog wat je maakte?
“Al op de middelbare school bakte ik vaak. Er waren altijd vers gebakken koekjes en cake bij ons thuis te vinden. Toetjes hebben ook nog steeds een speciaal plekje in mijn hart: voor een dessert moet je ruimte overhouden.”

Wie is je grote voorbeeld op kookgebied?
“Dat is mijn grootmoeder. Zij had een biologische moestuin en kookte iedere dag een verse maaltijd. Ze maakte vers seizoenseten waar je de liefde en aandacht in kon proeven. Dat maakt echt verschil hoor! In zekere zin ben ik op zoek naar die smaak uit mijn jeugd.”

Ben je ondertussen al weer bezig met een nieuw kookboek?
“Zo langzamerhand begin ik te broeden op het volgende kookboek. Waarschijnlijk met nog meer focus op slow living. Maar voorlopig richt ik me nu weer op fotograferen en het voorbereiden van workshops.”

Als laatste nog een motto graag;
“If chocolate can’t solve it, it’s a serious problem.”

Zodra L’Art de la table uit is vind je hier een review, maar ik kan je vast verklappen dat de sneak preview die ik gezien heb veel goeds en moois belooft.

Wil je voortaan geen blog meer missen? Schrijf je in voor Nieuws.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*