Duurzaam Kookboek van het Jaar 2015

Duurzaam Kookboek van het Jaar 2015
13 november 2015 Marlene Bijlsma
duurzaam kookboek van het jaar

Het was gisteren volle bak bij de uitreiking van de Kookboek van het Jaar 2015 prijs. Of beter gezegd prijzen want er zijn drie prijzen te winnen: de Gouden Garde publieksprijs, de vakjury kiest het Kookboek van het Jaar en het meest duurzame kookboek. Deze laatste award wordt bepaald door Youth Food Movement. En er was ook nog een duurzame aanmoediging.

duurzaam kookboek van het jaar

 

In deze blog aandacht voor het duurzame deel van de Kookboek verkiezing.Want de Gouden Garde publieksprijs ging naar het kookboek van een restaurant dat je met recht duurzaam en lokaal kunt noemen. Dit is wat de jury over het boek zei:

De Veldkeuken, het kookboek, De Vrije Uitgevers,
Femke de Winter & René van der Veer

Fris, vrolijk, feestelijk – bij dit boek is het bij de eerste aanblik al raak. Het vertelt het verhaal van De Veldkeuken, een restaurant in een bouwkeet op landgoed Amelisweer en van alle producten van telers en die uit de eigen moestuin. Het biedt een flink aantal toegankelijke, seizoensgebonden recepten. Er is veel aandacht voor brood – hoe je het bakt, verschillende recepturen, van zuurdesem speltbrood tot croissants en koffiebroodjes. Verder veel basisgerechten, met zorg geselecteerd, die worden gegarneerd met ingrediënten uit eigen tuin. De illustraties doen ter zake. Bijzonder aan het boek is dat het in eigen beheer is uitgegeven.

Er was een aanmoediging van de Youth Food Movement voor het boek ‘Groente uit Zee’ van Lisette Kreischer. Het initiatief om meer zeewier te consumeren juichen ze van harte toe, maar dit boek is qua recepten niet zo toegankelijk voor het grote publiek. Dus de prijs duurzaam kookboek van het jaar ging naar een ander boek.

duurzaam kookboek van het jaar 2015Groente uit Zee, recepten en informatie over zeewier en algen, Kosmos Uitgevers, Lisette Kreischer e.a.

Ik schreef onlangs twee blogs over zeewierconsumptie waaronder een review van Groente uit Zee met daarbij een recept uit het boek. Die review vind je hier. De puur plantaardige keuken, veganisme, maakt al langer gebruik van wier. Lisette Kreischer is een sterk pleitbezorger van deze vorm van plant power, zie haar site ‘Veggie in pumps’. Zij introduceerde samen met Mark Kulsdom ‘The Dutch Weed Burger een 100% plantaardige fastfoodsnack met zeewier, die aan een internationale opmars bezig is.

De echte Duurzaamheid prijs ging echter naar Liever Lokaal. En dat is prijs nummer twee voor dit mooie boek want al eerder wonnen zij de Gouden Kookboek titel, een prijs van het CPNB.

Liever Lokaal, 365 dagen per jaar, Fontaine Uitgevers
Annette van Ruitenburg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn & Ruth de Ruwe

Wat heeft slow food met Liever Lokaal te maken? Nou ze delen een aantal uitgangspunten: eten duurzaam kookboek van het jaarvolgens de seizoenen en ervoor kiezen om de impact op de omgeving klein te houden, zelf kweken en af en toe wild te “oogsten” bijvoorbeeld. En zo min mogelijk pakjes & zakjes natuurlijk. Bijna een jaar geleden schreef ik een review over dit standaardwerk over lokale producten en eten volgens de seizoenen onder de titel Terroir uit Nederland.

En wie won er dan de vakjuryprijs? Kookboek van het Jaar 2015 is geworden Spuntino van Russell Norman uitgegeven bij Karakter. “Het kookboek verdient deze bijzondere prijs omdat het zowel de thuiskok als een chefkok inspireert, je direct zin krijgt eruit te gaan koken en het boek is ook nog eens prachtig vormgegeven.”

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*