Eat your vegs!

Eat your vegs!
21 oktober 2014 Marlene Bijlsma
markt-groente

markt-groente

“Gastroporno” – wijlen Johannes van Dam kon zich er mateloos aan ergeren: “Het gaat alleen om de lekkere plaatjes”. En nu maak ik me er zelf ook schuldig aan beken ik, want in eerste instantie zijn de foto’s niet allemaal even aantrekkelijk (in tweede instantie trouwens ook niet). Ik krijg er een beetje seventies gevoel bij en ook de opmaak en bladspiegel zijn verre van fraai te noemen.

Chef koks en groenten die hebben vandaag de dag wat met elkaar, zoals bijvoorbeeld het kookboek 80/20 van Niven. ‘Het Complete groente kookboek’ -van origine een Engelstalige kookboek- is van de hand van chef Arthur Potts Dawson. Hij heeft onder meer als chef-kok gewerkt bij River Café en in Jamie Olivier’s Fifteen en is nu de eigenaar van twee restaurants in Londen. Arthur staat bekend als ‘groene chef’ die probeert (voedsel)verspilling tot het minimum te beperken.

‘Het Complete groente kookboek’ doet wat afstandelijk aan doordat ik consequent met ‘u’ wordt aangesproken. De indeling doet denken aan ‘I love Groente’ van Janneke Vreugdenhil (vijf groentefamilies: wortels & knollen, bollen & stengels, bladeren & bloemen, vruchten & paddenstoelen, bonen & peulen) maar heeft als extraatje Praktijk en Feest hoofdstukken. In het hoofdstuk met basisrecepten vind je naast drie deegsoorten ook tempurabeslag en sauzen. Voor elk wat wils in moeilijkheidsgraad en ook heel verrassende recepten zoals doperwtenijsjes met munt. “Aan de hand van de gerechten in dit boek zeilt u door de seizoenen”, aldus Arthur zelf.

Het is lang niet altijd duidelijk of een recept als voor-, bij- dan wel hoofdgerecht bedoeld is, want een indicatie ontbreekt. Vegetarische gerechten zijn wel herkenbaar. Het aantal personen verschilt van drie tot zes, dus dat is even goed opletten. Trouwens ik vind de hoeveelheden soms echt niet kloppen; een vier tot zespersoons rauwkostsalade (ook al is het een hoofdgerecht) waar 1,6 kilo aan venkel, wortel, rauwe biet en rucola in verdwijnt is echt heel veel. En dan nog een kritiekpuntje. ik weet dat Engelsen gek zijn op die groene knikkers maar doperwten groeien heus niet het hele jaar rond in ons klimaat (ze komen in ieder seizoen terug in “wat is wanneer het best?” overzicht).

Oké genoeg minpuntjes opgelepeld want toch vind ik dit een handig boek. Meer groente eten, kopen wat in het seizoen is en plaatselijk geteeld wordt – daar helpt dit kookboek bij. Dus heb je een groenteabonnement of groentetas en weet je niet wat je met de schorseneren, meiknollen, koolrabi of snijbiet aan moet; kijk in Het complete groente kookboek en je vind een recept.

Deze recensie verscheen 21 oktober 2014 op Hebban Culinair

Salade van Puy-linzen met geitenkaas en zongedroogde tomaten

salade van Puy-linzen
salade van Puy-linzen

Salade van Puy-linzen met geitenkaas

  , ,

oktober 21, 2014

Peulvruchten zijn gezond en Puy-linzen een delicatesse. Uit het 'Complete Groentekookboek' daarom een salade van Puy-linzen met geitenkaas.

  • Prep: 35 mins
  • Cook: 10 mins
  • Opbrengsten: 4 tot 6 personen

Ingrediënten

400 g gedroogde Puylinzen

6 kropjes babyromaine of little gem

100 g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt

200 g geitenkaas

4 el dressing van het huis

4 el olijfolie

peper en zout

Aanwijzingen

1Spoel de linzen af onder de koude kraan. Zet ze in een grote pan onder 5cm vers koud water.

2Breng ze aan de kook, temper het vuur en kook ze op laag vuur in 25-30 minuten beetgaar; ze mogen voor een salade niet te zacht zijn. Laat ze uitlekken en zet ze weg.

3Snijd de sla fijn en doe hem in een kom. Snijd de zongedroogde tomaten in luciferdunne reepjes en doe ze erbij.

4Verkruimel de geitenkaas erover en voeg de linzen toe.

5Druppel de dressing erover en meng de salade voorzichtig met uw handen.

6Bestrooi de salade met peper en zout en verdeel hem over de borden. Sprenkel de olijfolie erover en serveer.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*