Eetschrijverij

Eetschrijverij
3 september 2014 Marlene Bijlsma
handboeken

Net zoals Nederland vijftien miljoen voedingsdeskundigen kent, iedereen eet immers, zo kan schrijven over eten toch niet moeilijk zijn. Daar heb je toch geen cursus voor nodig? Dat kan toch iedereen! Oké je houdt van koken, kookboeken en misschien lees je zelfs wel kookboeken, zoals ik. Maar schrijven over eten …… dat is andere koek.

Schrijfcursussen zijn er genoeg; van creatief schrijven puur voor de hobby, columns en blogs posten tot professionele communicatieopleidingen. Hoewel de duur, kosten en aanpak verschillen zijn het vooral vorm en stijl die aandacht krijgen. Natuurlijk kun je hier ook mee uit de voeten, maar een specifieke collegereeks voor mensen die over eten en drank willen schrijven is uniek.

Al een paar keer eerder zag ik een aankondiging van de Academie Culinair en Wijnschrijven voorbijkomen. Tot die mail van eind december vorig jaar: “er is nog één plaats beschikbaar voor de cursus culinair/wijnschrijven”. Yep, nu of nooit, dat plekje is voor mij dacht ik. Kon ik direct een goed voornemen voor 2014 aftikken (iets nieuws leren).

En is het wat?

Hoe schrijf je effectief over eten en drank? Die vraag staat centraal; je lezers boeien en tegelijkertijd moet de inhoud kloppen. Onno Kleyn, die minstens veertig boeken heeft gepubliceerd en al tien jaar wekelijks voor de Volkskrant schrijft over zowel wijn als eten geeft de cursus. Samen met Juliette Tocila die neerlandica is en Onno’s (zaken)partner.

Om de vraag ‘en is het wat?’ te beantwoorden: een volmondig ja! Ten eerste is Onno Kleyn ‘in het echt’ net zo leuk als hij schrijft maar belangrijker nog, hij is een goede mentor.

Content, content, content …… de recepten, wat je beweert, woordkeus, herhalingen, inconsistenties en stijlfouten. Alles wordt feilloos gefileerd door Onno maar wel op een luchtige, vriendelijke manier. Positief en toch kritisch, daar leer je van … en wat een expertise. Prettig is dat je het commentaar als geluidsbestand krijgt toegestuurd, gevolgd door persoonlijk contact via Skype of telefoon. En in het naslagwerk Handboek Culinair en Wijnschrijven kun je de tips en trucs van tijd tot tijd nog eens herlezen.

De bonus vormden voor mij de mede-cursisten van wie je ook alle opdrachten kunt lezen, inclusief Onno’s kritische noten. Ook al zie je elkaar maar twee keer, zo leer je iedereen toch een beetje kennen. Het niveau is hoog en de opdrachten individueel, bedenk dus goed wat je uit de cursus wilt halen.

Een goede investering want eetschrijven is een vak apart

Ben je enthousiast geworden dan kun je verder lezen op Onno Kleyn’s website https://www.academieculinairschrijven.nl/cursussen/ of je opgeven voor de volgende serie.

Dit schreef ik in april 2014 op de site:

“Tussen alle semi-professionele bloggers en culinaire beroepsbeoefenaars voelde ik mij als voedingskundig jurist enigszins misplaatst, maar niets bleek minder waar. De cursus Culinair Schrijven is zijn geld dubbel en dwars waard, of je nu een prof bent of gewoon uit liefhebberij schrijft. De mix van online (skype, audio commentaar) en fysieke bijeenkomsten werkt goed, zo krijgt iedereen individuele aandacht.

Onno en Juliette bedankt voor jullie positief kritisch commentaar; zeer vereerd met mijn plaatsje in de eregalerij!

april 2014, Marlene Bijlsma”

Deze blog verscheen 3 september 2014 op Hebban Culinair

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*