Fantastische eetverhalen rond Jeroen Bosch

Fantastische eetverhalen rond Jeroen Bosch
5 oktober 2016 Marlene Bijlsma
eetverhalen rond Jeroen Bosch

Binnen een week is Puntneuzen en Kersenpitten geconsumeerd. Bijna letterlijk heb ik er van gesmuld; te beginnen met de fantastische verhalen van Jeroen Thijssen. Zo moet het er in de 15e eeuw in Den Bosch aan toe zijn gegaan! De verhalen worden geïllustreerd met de immer intrigerende schilderijen van Jeroen Bosch.

De culinaire historie komt tot leven door gebruik van de borden, kommen en kroezen (puntneuzen) zodat je letterlijk ziet wat de Bosschenaren voor zich op tafel zagen staan meer dan zes eeuwen terug.

Een anekdote die ik je niet wil onthouden -en die alles te maken heeft met het recept- is de volgende passage uit Puntneuzen en Kersepitten:
Jeroen Bosch schildert opmerkelijk veel nonnen in combinatie met eieren. Wat zou dat betekenen? Dat de reine nonnetjes niet zo ongeschonden zijn als na hun gelofte gedacht? Het zou in elk geval de naam Ghecloven Nonnen verklaren voor gevulde eieren. Het recept blijft kookboeken lang populair. In Puntneuzen en Kersenpitten vind je het originele recept uit ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ en onderstaand recept van gevulde eieren.

Bewaren

 Ghecloven nonnen of gevulde eieren

ghecloven nonnen
ghecloven nonnen

Ghecloven nonnen of gevulde eieren

  ,

oktober 5, 2016

Deze gevulde eieren zijn een recept uit de tijd van Jeroen Bosch. Toen was het gebruikelijk om hartig en zoet te combineren. Bron: Puntneuzen & Kersenpitten

afbeelding Stilleven met kippen en eieren, Giovanni Battista Recco, 1640 - 1660 (Rijksstudio)
  • Prep: 10 mins
  • Cook: 10 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

8 eieren

2 draadjes saffraan

1/4 theelepel kaneelpoeder

1/2 theelepel gemberpoeder

1/2 theelepel versgemalen peper

2 flinke saliebladeren

handje peterselieblad

1/2 geraspte niet al te zure appel

rietsuiker en wat kaneel

Aanwijzingen

1Kook per persoon 1 tot 2 eieren hard. Laat ze schrikken en afkoelen. Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden. Haal de dooiers er uit en doe die in een kom.

2Prak de dooiers fijn met een vork en voeg saffraan, 1/4 theelepel kaneel, gember en peper toe - plus een snuf zout, ook al staat dat niet in het oorspronkelijke recept. Doe dan de fijngesnipperde salie en peterselie erbij en de geraspte appel. Roer dit alles dooreen zodat er een smeuïge, spicy massa ontstaat.

3Vul de eiwitten met het mengsel, bak ze in boter, leg ze op een schaal en strooi er een beetje suiker en kaneel over.

ghecloven nonnen

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*