Foodbites – Saveurs magazine een nieuw tijdschrift

Foodbites – Saveurs magazine een nieuw tijdschrift
15 mei 2015 Marlene Bijlsma
coversaveursfr2014

Toen ik studeerde voor diëtist -ja dat is inderdaad al heel wat jaren geleden- was het terrein van Nederlandse kook- en eettijdschriften overzichtelijk; je had Tip Culinair en de Allerhande. Dat was het wel zo’n beetje. Als je nu de boekwinkel binnenstapt is er minimaal een halve meter aan magazines over bakken, eten en koken.

Aan de stal van F&L Publishing Group is een nieuw Nederlandstalig tijdschrift toegevoegd. ‘Foodies’, ‘Gezond Eten’ en ‘Koken & genieten’ bestaan al wat langer en nu is daar dus Saveurs Magazine.

Saveurs is een magazine voor de echte fijnproever die houdt van “eten als een God in Frankrijk” en van uitdaging in de keuken. Maar vooral ook voor diegene die de tijd nemen om te koken en daarna gezellig met vrienden te genieten van de maaltijd en het goede leven.

Zo prijst Saveurs -letterlijk vertaald Smaken- zichzelf aan. De oorsprong van het tijdschrift ligt in Frankrijk. En eigenlijk als je het goed bekijkt is het een vertaald Frans tijdschrift – er staat een enkele Nederlandse bijdrage in over Zuid-Afrika en een kookboekreview over Tarte Tatin, maar alle recepten zijn Frans. Is dat erg? Dat hangt er van af wat je verwacht. Franse recepten zijn prima mits goed vertaald en rekening houdend met wat in Nederland verkrijgbaar is. Zo mis ik in het artikel over de wijnen van Vinsobres waar ik de aangeprezen wijn al dan niet online kan kopen. Bij het artikel over morieljes is dat wel summier terug te vinden. En het is ook een beetje jammer dat nummer 1 april/mei 2015 reeds vorig jaar april en mei 2014 in het Frans verscheen. Dat verklaart meteen waarom de taarten & quiches niet op pagina 20 (originele Franse editie) maar op pagina 13 beginnen, oeps foutje!

Het maken van een kooktijdschrift kost geld en tijd, denk maar eens aan al die fotografen, stylisten en proefkooksessies. Dus ik kan me goed voorstellen dat er gebruik gemaakt wordt van producties uit andere landen. Dat doet bijvoorbeeld Delicious. ook, bij diverse reportages zie je dat het moedertijdschrift uit Australië komt. Anders dan bij Saveurs vind je in Delicious. ook Nederlandse rapportages, culi-adressen en dergelijke.

De tijd zal leren of er plek is voor nóg een kooktijdschrift. Ik hoop in ieder geval dat er wat meer Nederlandse input komt naast de leuke Franse streekrapportages.
Tip: Culinette’s Kookpunt verloot onder de trouwe lezers van haar blog een jaarabonnement!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*