Groenten spelen de hoofdrol in bekroond boek

Groenten spelen de hoofdrol in bekroond boek
2 september 2014 Marlene Bijlsma
groenten_in_de_hoofdrol

Een tijd geleden schreef ik een blog over murw gekookte andijvie en bloemkoolprut met een putlucht. Nou, dat zal je in dit kookboek van culinair journaliste Janneke Vreugdenhil gelukkig niet tegenkomen. Van bloemkool maalt ze couscous bijvoorbeeld en van bietjes bakt ze een legendarische bieten-chocoladetaart. Inmiddels is al weer de derde druk verschenen van dit bekroonde boek waarin groenten de hoofdrol spelen.

De sticker op de voorkant vermeldt: “lekkerste vegetarische kookboek van het jaar” als aanbeveling van de vegetariërsbond. Streng vegetarisch zijn de recepten overigens niet, er wordt volop gebruik gemaakt van kaas en eieren. Misschien dat de aanbeveling “vegetarisch kookboek” mensen onnodig afschrikt want vegetariërs zijn zeker niet de enige doelgroep. Kinderen en groenten bijvoorbeeld is niet altijd een ‘match made in heaven’. Met dit boek maak je oude vertrouwde kost als sperziebonen weer eens verrassend anders klaar. Zoals Janneke zelf al aangeeft in haar voorwoord; groenten zijn er voor iedereen, carnivoor, flexi- en vegetariër. Het boek is ingedeeld in tien hoofdstukken naar soorten groenten plus een elfde voor basics als bouillon en mayonaise. Een register op naam maakt het zoeken naar recepten met een specifieke groente gemakkelijk.

 

Net als Janneke ben ik, sinds ik edamame voor het eerst bij de Japanner proefde, verkocht. Heerlijk die jonge groene sojaboontjes. Toch was het uitkiezen van een recept voor deze recensie moeilijk. Waarom? Omdat er zoveel lekkere recepten in staan! Van voorgerecht tot hartige taart en zoete(!) cake, van hapje tot hoofdgerecht. Ook alle windstreken komen aan bod. Het is dus niet verwonderlijk dat I love groente in minder dan een jaar tijd aan zijn derde druk toe is.

Klein nadeel is dat de recepten worden beschreven voor twee personen. Dit is simpel op te lossen door de hoeveelheden aan te passen aan gezinsporties. Je merkt dat Janneke culinair journaliste is; veel van de recepten worden voorafgegaan door een korte introductie, uitleg of anekdote. Ingrediënten staan op volgorde van gebruik en de bereidingswijze wordt goed uitgelegd. Lees wel even het recept door of er nog specifiek gereedschap nodig is zoals een staafmixer of een vijzel want dat zet Janneke er niet apart bij. I love groente is een stuk makkelijker qua kookkunsten dan Ottolenghi’s Plenty, waar ik ook een fan van ben, en zeker zo origineel. Een aanrader!

Groene curry met edamame, aubergine en spinazie

groene curry met edamame
groene curry met edamame

Groene curry met edamame, aubergine en spinazie

  , ,

september 2, 2014

Een heerlijk vega recept van Janneke Vreugdenhil uit I love Groenten. Die sojaboontjes zijn echt lekker!

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 2 personen

Ingredients

½ bosje koriander

2 el Thaise groene currypasta

1 el arachideolie

1 blik kokosmelk

1 stengel sereh, gekneusd en geknoopt

5 limoenblaadjes

1 aubergine, in dobbelstenen

200 g diepvries edamame (sojaboontjes)

ongeveer ½ el suiker

sap van 1-2 limoenen

100 g kerstomaatjes

een handje wilde spinazie, grof gesneden

Directions

1Scheid de blaadjes en stelen van de koriander. Pureer de stelen samen met de currypasta in de keukenmachine of met een staafmixer.

2Laat een wok op hoog vuur goed heet worden. Schenk er de olie in en fruit de currypasta 2-3 minuten.

3Schenk de kokosmelk erbij en laat aan de kook komen. Voeg de sereh, limoenblaadjes en aubergine toe en laat 10 minuten rustig pruttelen.

4Voeg de sojaboontjes toe en kook een paar minuten mee. Proef en maak op smaak met suiker, zout en limoensap. Zoet, zout, zuur en pittig moeten mooi met elkaar in balans zijn.

5Roer tot slot de kerstomaatjes en spinazie door de curry en bestrooi met korianderblad.

6Serveer met rijst.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*