Halloween pompoensoep

Halloween pompoensoep
27 oktober 2016 Marlene Bijlsma
Halloween pompoensoep recept

Je hebt nog net de tijd om een griezelige Halloween lantaarn te maken van een pompoen. Halloween is een oud Keltisch feest dat wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Om de boze geesten te verdrijven droeg men maskers. Via allerlei overleveringen en verhuizingen (van de Kelten via de Romeinen naar de Ieren die het feest weer meenamen naar Amerika) is uiteindelijk het gebruik ontstaan om pompoenen tot griezelige lantaarns om te toveren.

Hoe je dat doet kun je op diverse DIY blogs lezen zoals deze, of doe inspiratie op op Pinterest. Maar ja, dan zit je dus met een hele berg pompoen vruchtvlees. En wat maak je daarvan? Een herfstig verwarmend soepje natuurlijk. Je mag de soep ook maken zonder een griezel lantaarn te maken hoor. Super simpel en goedkoper dan de kant en klare soep uit de winkel, maar is zelf maken ook gezonder? Ik zocht het voor je uit.

De Vergelijking

Het werd geen uitputtende vergelijkingstest; een A-merk biologische pompoensoep, een bio huismerk en een home made variant. Wat als eerste opvalt is de hoeveelheid pompoen. In de Unox soep vind je 26%, in de AH-versie 28% en de zelfgemaakte pompoensoep bevat ook zo’n 30% van de oranje vrucht. Vreemd genoeg zit in de soep van de grootgrutter rietsuiker en dextrose en dat terwijl pompoen al redelijk zoet is van zichzelf. Dat verklaart wellicht ook de bijna 9 gram suiker die je per portie naar binnen lepelt. De rijstzetmeel en aardappelzetmeel binden de soep van AH evenals de tarwebloem in de Unox soep. Dat heeft de homemade pompoensoep niet nodig, die is dik genoeg van zichzelf.

halloween pompoensoep recept

Maar qua zout komt mijn soep op de laatste plaats. Oeps, dat komt omdat ik gebruik maak van een bouillonblokje en dat bevat maar liefst 5 gram(!) zout per blokje. De voedingsmiddelenindustrie heeft de laatste jaren haar best gedaan om de hoeveelheid zout in bijvoorbeeld brood, vleeswaren en soep geleidelijk aan te verminderen. Maar wat kan ik doen om mijn zelfgemaakte soep minder zout te maken?

Opties om zout te verminderen

Je kunt de soep verdunnen met wat meer water. Zeker bij een dikke gebonden soep zou dat een optie kunnen zijn. Maar soms moet je dan binden met bijvoorbeeld aardappelzetmeel, dan zou de Halloween pompoensoep minder zout bevatten per portie. Dat is ook wat je in de kant-en-klare soepen terugvindt in de ingrediëntenlijst, maar dat vind ik over het algemeen geen smakelijke optie.
Een andere mogelijkheid om het zout te verminderen is om zelf groentebouillon te trekken. Daar moet je wel de tijd voor nemen dus dat is voor de meesten van ons een leuke weekendklus (tip: maak in één keer een grote pan en vries die zelfgemaakte bouillon in porties in).
Een snellere manier is om gebruik te maken van natriumarme bouillonblokjes. Volgens de Eetmeter van het Voedingscentrum kom ik dan uit op 0,25 gram zout per kom in plaats van 2,75 gram. Het is het uitproberen waard.
En natuurlijk helpt het toevoegen van extra kruiden ook: lavas (of maggiplant), peterselie en een flinke draai aan de pepermolen peppen je soep flink op.
Tot slot zou je een schepje edelgistvlokken kunnen toevoegen. Je moet er van houden maar in de vegan keuken wordt dit ingrediënt wel gebruikt om een hartige kaasachtige smaak te geven.

Voor dit recept ga ik uit van gewone bouillonblokjes, maar dan krijg je in één klap dus wel zo’n 2,5 gram zout per kom soep binnen. Wil je een minder zoute versie gebruik dan natriumarme bouillon.

Bewaren

 Halloween pompoensoep

Halloween pompoensoep
Halloween pompoensoep

Halloween pompoensoep

  , , , ,

oktober 27, 2016

Bij Halloween hoort pompoen en bij herfst pompoensoep. Voor dit recept ga ik uit van gewone bouillonblokjes, maar dan krijg je in één klap wel zo’n 2,5 gram zout per kom soep binnen. Wil je een minder zoute versie gebruik dan natriumarme bouillon.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 15 mins
  • Opbrengsten: 4 tot 6 kommen

Ingrediënten

3 uien, gesnipperd

20 g vloeibare margarine

4 tl kerriepoeder

500 gram pompoen in stukken

1 l bouillon (van 2 groentebouillon tabletten evt. natriumarm)

3 laurierblaadjes

4 el verse peterselie, fijngehakt

4 el crème fraîche halfvol

ook nodig: staafmixer

Aanwijzingen

1Fruit de uien zachtjes glazig in de vloeibare margarine en voeg de kerriepoeder toe.

2Voeg de pompoen stukken toe, schep goed om en bak zo'n 3 minuten mee.

3Giet de bouillon bij het pompoen-ui mengsel en doe de laurierblaadjes ook in de pan.

4Laat zo'n 15 minuten koken tot de pompoen gaar is. Haal de laurierblaadjes uit de pan en pureer de soep glad met de staafmixer.

5Schep de soep in 4 kommen en garneer iedere kom met een lepel crème fraîche en een lepel verse fijngehakte peterselie.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*