‘Happy endings’ met Barbie

‘Happy endings’ met Barbie
6 maart 2015 Marlene Bijlsma
citroentaart

Nee, dit is geen stukje alleen voor boven de 18 jaar! Maar zoals je inmiddels gewend bent een vintage vrijdag kookboekje; Bakken en Braden met Barbie uit 1958. Waarschijnlijk hadden ze toen nog niet van Thaise massagesalons gehoord want in de intro valt te lezen: “In dit boek geeft ze ons haar lievelingsrecepten voor feestelijke ontbijten, voor sandwiches, slaatjes, hapjes, smulschoteltjes en ‘happy-endings’ (zo noemt Barbie haar lekkerste toetjes)”. Het pocketboek is bedoeld voor tieners en bevat naast korte verhalen en recepten speciaal voor de Nederlandse versie voedingsadviezen van het Nederlandse Voorlichtingsbureau voor de Voeding, het tegenwoordige Voedingscentrum. Oké, een ‘happy-ending’ van Barbie dus – het wordt een citroentaart recept.

citroentaart

Citroentaart

bakken met barbie
bakken met barbie

Citroentaart van Barbie (ja die van Ken)

  ,

maart 6, 2015

In Barbie's kookboek uit de jaren zestig geeft ze ons haar lievelingsrecepten voor feestelijke ontbijten, hapjes en smulschoteltjes. En dus ook dit recept voor een citroentaart.

  • Prep: 2 hrs 20 mins
  • Cook: 25 mins
  • Opbrengsten: 6 personen

Ingrediënten

Voor het gebak:

10 biscuitjes

¼ kop boter* (*1 kopje is 125 gram, dus ongeveer 32 gram)

2 eetlepels suiker

Voor de vulling:

3 eidooiers

1 blikje zoete gecondenseerde melk

sap van ongeveer 3 citroenen

een snufje zout

Voor het schuim:

drie eiwitten

6 eetlepels suiker

Aanpassingen voor het gebak:

± 12 Bastognekoeken

± 35-40 gram boter

eventueel paar lepels koud water

Taartvorm met uitneembare bodem of springvorm ∅ 23 cm (zijkant bekleden met bakpapier)

Aanwijzingen

1Maal of wrijf de biscuits fijn tot je alleen kleine kruimels over hebt. Smelt de boter (maar laat hem vooral niet bruin worden!) in een koekepan. Doe er de biscuitkruimels en de twee eetlepels suiker bij en roer tot alles goed gemengd is. Bedek met dit deeg de bodem en zijkanten van een taartvorm en zet die een kwartiertje in de koelkast om goed af te koelen.

2Breek de eieren voorzichtig op de rand van de kom en laat alleen het eiwit eruit lopen. Schenk de dooiers in een andere kom. Klop de drie eidooiers tot ze mooi schuimig zijn geworden. Roer er dan de gecondenseerde melk door en doe er het citroensap bij. Roer tot alles mooi glad is.

3Giet dit mengsel dan in de taartvorm met biscuitlaag.

4Zet de taart minstens twee uur in de koelkast. Vlak voor het gebak in de oven gaat, maak je het schuim. Zet de oven op lauwwarm (± 175°C). Klop de eiwitten met een klopper stijf, zodat je de schaal kunt omkeren zonder dat het eiwit eruit vloeit. Voeg er de suiker per lepel bij en klop telkens opnieuw voor je er een nieuwe lepel suiker bij doet.

5Schep het schuim nu met een lepel over de taart heen. Let erop dat het hele gebak bedekt is. Zet de taart midden in de lauwwarme oven en haal hem eruit na een kwartier of twintig minuten als het schuim heel lichtbruin begint te worden.

6Laat de taart afkoelen.

Aanpassingen voor het gebak:

1Tegenwoordig hebben we keukenmachines, een magnetron en mixers dus die zou ik zeker gebruiken. De hoeveelheid biscuits is te weinig om een goede bodem mee te maken dus in plaats van 10 Mariabiscuitjes neem ik ongeveer 12 Bastognekoeken en iets meer boter.

2Maal de koekkruimels in de keukenmachine of met de staafmixer en meng ze met de in de magnetron gesmolten boter. Volg verder het originele recept.

3Zorg dat de kom waarin je de eiwitten met de mixer klopt goed vetvrij is. Een trucje hiervoor is om de kom en de gardes van de mixer vooraf in te wrijven met een stukje citroen (en geen eidooier morsen).

4Ik vond de vulling nog net niet gaar en heb de taart vijf minuten terug in de oven gezet. Hierdoor is het eiwitschuim iets donkerder gekleurd, maar dat smaakt evengoed prima!

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*