Foodblogswap – herfstige cakejes met pruimenjam

Foodblogswap – herfstige cakejes met pruimenjam
27 oktober 2015 Marlene Bijlsma
recept herfstige cake met pruimenjam

Stom, stom, stom ik ben er toch weer ingetrapt: pruimen kopen in de supermarkt (want ze waren in de aanbieding). Thuisgekomen blijken ze ijskoud en keihard. En dat blijven ze, ook na een week op de fruitschaal. Dus als ik voor de Foodblogswap de blog van Zoet en Verleidelijk toegewezen krijg om van te koken weet ik vantevoren al dat het iets met pruimen wordt.
Hmmm er staat wel heel veel lekkers op de site, maar ik blijf standvastig; die pruimen moeten op en zó zijn ze niet eetbaar. Gelukkig heeft Tessa Pennings een index toegevoegd en jawel, er zijn recepten met pruimen!

Het oorspronkelijke recept voor de cakejes met pruimenjam is voor 16 stuks en mijn cupcaketray heeft 12 holtes, dus maak ik ¾ recept. Daarbij hou ik van jam maken dus de kant-en-klare pruimenjam vervang ik door zelfgemaakte pruimenjam die maar 10% suiker bevat. Voor een herfstig accent voeg ik zowel aan de jam als aan het beslag koek- en speculaaskruiden toe.

Recept pruimenjam

pruimenjam
pruimenjam

pruimenjam met slechts 10% suiker

  , ,

oktober 27, 2015

Zelfgemaakte jam is veel lekkerder. En je bepaalt zelf hoeveel suiker er in zit. Met Konfitura of Marmello kan dat zelfs zonder suiker toe te voegen. De jam is dan wel minder lang houdbaar (zo'n 6 maanden).

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 10 mins
  • Yields: ongeveer 1 grote pot

Ingredients

500 g pruimen, ontpit en in stukjes gesneden

50 g suiker

15 ml (= ong. 2 el) limoensap

15 g Biovegan Konfitura

2 tl koek- en speculaaskruiden

Extra nodig:

staafmixer

1 grote gesteriliseerde jampot

Directions

1Doe de pruimenstukjes, suiker en limoensap in een pan en pureer grof met de staafmixer.

2Roer de Biovegan Konfitura en kruiden er goed doorheen en zet de pan op het vuur. Laat al roerend 3 minuten doorkoken.

3Vul de gesteriliseerde pot tot aan de rand met de hete jam en sluit direct af.

4Zet de pot 5 minuten op zijn kop zodat een vacuüm ontstaat.

5Je kunt natuurlijk wat jam achterhouden en af laten koelen in een kom, om direct te gebruiken in het recept voor de pruimencakejes. Dan hoef je de pot niet aan te breken.

00:00

Pruimencakejes

pruimencakejes
pruimencakejes

pruimencakejes

  , ,

oktober 27, 2015

Het oorspronkelijke recept voor cakejes met supermarkt pruimenjam heb ik voor de Foodblogswap aangepast. Onder meer door zelf jam te maken. Dat recept vind je elders.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: 12 stuks

Ingredients

90 g boter, zacht

255 g bloem

¾ tl bakpoeder

2 tl koek- en speculaaskruiden

¼ tl zout

3 grote eierdooiers

90 g lichtbruine basterdsuiker

1,3 dl karnemelk

120 g pruimenjam (voor zelfgemaakte jam zie recept elders)

eventueel verse pruimen, in partjes, voor de garnering

Extra nodig

1 cupcake bakblik, 12 papieren cupcakevormpjes

Directions

1Verwarm de oven voor op 170°C. Plaats de papieren cupcakevormpjes in de holtes van het cupcakebakblik.

2Klop 90 g zachte boter, de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout op lage snelheid door elkaar tot zich een kruimelig mengsel vormt.

3Klop de eierdooiers, basterdsuiker, karnemelk en 90 g van de pruimenjam met een mixer in een aparte kom door elkaar.

4Doe de helft van dit karnemelk-mengsel bij de droge ingrediënten en meng ze op lage snelheid door elkaar. Voeg het resterende karnemelk-mengsel toe en klop het beslag op matige snelheid glad.

5Vul de papieren vormpjes voor een derde deel met het beslag en schep hier een volle theelepel pruimenjam op, gevolgd door een gelijke hoeveelheid beslag (vul de vormpjes voor twee derde).

6Bak de cakejes circa 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkanten terugveren als je ze indrukt.

7Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze dan op en rooster om helemaal koud te worden. Versier de cakejes eventueel met partjes pruim.

8Van de 3 overgebleven eiwitten kun je pavlova maken of meringues. En dat kan best 1 of 2 dagen later mits je de eiwitten in de koelkast bewaart.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*