Hollands kookboek met een twist

Hollands kookboek met een twist
28 april 2015 Marlene Bijlsma
etenuitdevolkstuin

“Wat ziet dat er lekker uit”. “Mag ik eens kijken?”, vraagt het meisje tegenover me in de trein. Ik laat ‘Eten uit de Volkstuin’ aan haar zien, zoals ik al eerder schreef bij de boekpresentatie. “Oh ik zou het op basis van de titel niet hebben ingekeken” zei ze er ook nog bij. Op mijn vraag waarom niet antwoordde ze dat ze geen volkstuin heeft.

Fris, licht en vrolijk is de indruk die de kaft geeft. En die indruk wordt bevestigd bij het doorbladeren. Marleen is een multitalent: moestuiniert, blogt en is naast grafisch vormgever ook nog fotograaf. Heerlijke foto’s dus van recepten die -uiteraard- de seizoenen volgen en tussendoor tuintips met plantbeschrijvingen. Maar stel nu dat je, net zoals het meisje in de trein, geen moestuinaspiraties hebt? Dan blijft het een prachtig kookboek met veel (vegetarische) recepten.

rabarbercake

fotocredit Marleen van Es

De meningen in huis zijn verdeeld als het om rabarber gaat; er zijn 3 liefhebbers en 1 rabarberhater. Helaas heeft dit recept daar geen verandering in kunnen brengen, want mijn zoon schraapt de bovenkant van de cake er zorgvuldig af. Ik weet zeker dat als hij het geproefd had hij wel degelijk ‘om’ was gegaan. Omdat ik nu eenmaal geen goede fotograaf ben maar jullie wel heel graag de frisheid van dit recept en de sfeer van het boek wil meegeven mocht ik de foto van Marleen gebruiken.

Bij het doorbladeren van het boek krijg je trek. Natuurlijk vanwege de mooie foto’s en omdat de recepten redelijk makkelijk te maken zijn. Echt Hollands met een twist want de groentes en het fruit zijn van Hollandse (eigen) bodem. Inmiddels hebben we al een aantal recepten gemaakt uit ‘Eten uit de volkstuin’ zoals de rode koolsalade en er is een wensenlijstje met zaken die nu nog niet verkrijgbaar of plukrijp zijn bijvoorbeeld de vlierbloesemchampagne. De rabarbercake is een blijvertje, dus jammer voor mijn zoon, maar er blijven nog genoeg dingen over die hij wel lekker vindt!

Ben je benieuwd naar Marleen haar moestuin lees dan het interview dat ik met haar had in Utrecht.

Rabarbercake met kokos

herfstsalade_met_paddenstoelen
herfstsalade_met_paddenstoelen

Herfstsalade met hazelnoten en gebakken paddenstoelen

  ,

april 28, 2015

Of je nu een waaghals bent en de paddenstoelen voor dit recept in het wild verzamelt, of ze toch liever uit de (super)markt haalt maakt niets uit. Kies voor de bospaddenstoelen bijvoorbeeld uit portobello, cantharellen, kastanjechampignons en oesterzwammen. Het is een heerlijk lunchgerecht, zeker met een stuk goed desembrood.

  • Cook: 15 mins
  • Yields: 4 personen

Ingredients

1 blik artisjokken, in kwarten

100 gram gemengde slablaadjes

75 gram mooie spinazieblaadjes

2 eetl. olijfolie

250 gram gemengde bospaddenstoelen, in stukken gescheurd

2 eetl. wittewijnazijn

1 eetl. honing

2 bosuitjes, in ringen gesneden

15 gram hazelnoten

15 gram walnoten

10 gram pijnboompitten

Voor de dressing

1 eetl. honing

100 ml wittewijnazijn

125 gram yoghurt

75 ml walnotenolie, of zoveel als nodig is

peper uit de molen en zout

Directions

1Meng de sla met de spinazieblaadjes en verdeel die over 4 borden. Verdeel de artisjokharten erover.

2Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen er kort in, bestrooi ze met zout en peper en blus af met de azijn. Giet een eetlepel honing erover en bak dat even mee. Roer de bosuiringen erdoor.

3Verdeel de paddenstoelen uit de pan over de sla. Veeg de pan schoon en rooster de noten er fluks in. Strooi ze ook uit over de salades.

4Klop de dressing door de honing in de azijn op te lossen en roer de yoghurt daar doorheen. Klop de walnotenolie als laatste erdoor tot er een mooie dikke dressing ontstaat.

5Breng op smaak met zout en peper en giet hem over de salades. Serveer deze salade direct, met lekker brood erbij.

6Uit: Homemade van Yvette van Boven (aangepast)

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*