Jam en Zuur zelf inmaken met recept

Jam en Zuur zelf inmaken met recept
7 juli 2016 Marlene Bijlsma
Jam en Zuur zelf inmaken

Na de lovende recensie van Jeanette op Kookboekennieuws moest ik Jam & Zuur van Philippine van der Goes gewoon hebben.

Wat leuk dat jam en zuur zelf inmaken weer helemaal hip is. Met de komst van de vriezer werd de overvloedige moestuinoogst toch vaker geblancheerd en ingevroren dan geweckt.
Er is uiteraard wel het een en ander veranderd. Vroeger was er vaak de noodzaak om in te maken en zo de winter door te komen. En kwantiteit ging voor kwaliteit; meters potten met dezelfde groenten en dezelfde jam.

Zo niet bij conserveren nieuwe stijl. Hier gaat het vooral om lekker, zelfgemaakt en voorkomen van voedselverspiling. Instock Cooking is daar een mooi voorbeeld van maar daarover binnenkort meer.

Jam & Zuur gaat uit van kleine hoeveelheden en dat is prettig, want zo kun je veel verschillende smaakcombinaties uitproberen. Dan nog blijft het trouwens lastig kiezen met 100 recepten.
Heel leuk zijn de voorbeeld labels op de eerste en laatste pagina. Printen op een stickervel en je hebt prachtige kleurige etiketten voor ‘jouw potjes met geluk’, om met Philippine te spreken.

Philippine’s blog Liefde voor Lekkers is trouwens ook een aanrader.

Frambozen chocoladepasta

frambozen chocoladepasta
frambozen chocoladepasta

Frambozen chocoladepasta

  ,

juli 7, 2016

In het boek vol heerlijke jam en zuurrecepten van Philippine van der Goes stond deze goddelijke frambozen chocoladepasta. Alsof je bonbons op brood eet zo lekker!
Ik geef je tips hoe je dit recept simpel zonder sapcentrifuge kunt maken.

  • Prep: 5 mins
  • Cook: 15 mins
  • Opbrengsten: 2 potten van 250 ml

Ingrediënten

ingrediënten:

500 g frambozen

280 bittere chocolade van 70%

400 g fijne tafelsuiker

2 tl lavendel


benodigdheden:

fijne zeef

sapcentrifuge of staafmixer

2 gesteriliseerde potten

kleine soeplepel of trechter met grote opening

Aanwijzingen

1Was de frambozen onder koud, stromend water in een fijne zeef en hussel voorzichtig om ze droger te krijgen. Breek de chocolade in stukjes.

2Doe het fruit in de sapcentrifuge en vang het sap op. Heb je geen sapcentrifuge pureer de frambozen dan met de staafmixer. Wrijf de pulp door de fijne zeef zodat de pitjes achterblijven. In totaal heb je circa 300 milliliter nodig.

3Verwarm het fambozensap met de suiker en de lavendel in ene pan met dikke bodem al roerende met een pollepel tot aan het kookpunt.

4Haal de pan van het vuur en meng de chocolade door het frambozenmengsel tot deze gesmolten is. Blijf roeren tot het goed gemengd is.

5Vul de potjes met een kleine soeplepel tot aan de rand of gebruik een trechter met grote opening (als je net zo'n knoeier bent als ik). Veeg eventueel gemorste pasta aan de buitenkant zorgvuldig weg.

6Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten met frambozen chocoladepasta op een droge, donkere plek.

7De pasta is zeker 6 maanden houdbaar. Maar of je ze zo lang kunt bewaren?

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*