Kliekjes koken

Kliekjes koken
17 maart 2015 Marlene Bijlsma
coverkliekjeskoken

Heb je de Tv-commercial van SIRE al gezien? Met knip- en plakwerk uit bekende Tv-spotjes horen we: “Als je slim bent maak je van kliekjes iets nieuws”. In mijn blog van 3 maart vind je het filmpje. En precies in die week wordt ons gezin gevraagd als ambassadeur voor (plastic) afval scheiden én mag ik ook het boek ‘Koken met restjes is leuk!’ recenseren. Toeval?

De campagne tegen voedselverspilling van SIRE is gekoppeld aan de website www.kliekipedia.nl een encyclopedie vol tips voor kliekjes. Oké een heleboel tips liggen voor de hand maar er staan ook recepten op de site waarvan sommige weer uit ‘Koken met restjes is leuk!’ komen.

Daisy Scholte & Jill Overmaat verzamelden 500 tips om voedselverspilling te voorkomen. En dat is nodig want in Nederland gooien we maar liefst 50 kilo per jaar aan eten in de prullenbak. Uiteraard is het boekje duurzaam gedrukt. Van aardbei tot zuurkool staat op de ene bladzij een recept en vind je op de andere pagina kliektechnieken en bewaartips. Voorin staat een inhoudsopgave, terwijl achterin een index is opgenomen. Dat laatste is handig wanneer je op trefwoord wil zoeken.

In de top-10 grootste bijdrage aan verspilling staat zuivel op nummer 1. Het ligt dus voor de hand om een zuivelrecept uit ‘Koken met restjes is leuk!’ uit te proberen.

Een echt kookboek is ‘Koken met restjes is leuk!’ niet, ze noemen het zelf dan ook een keukenboek. Zo vind je in bovenstaande recepten geen hoeveelheden. Dat geldt voor bijna alle kookinstructies. Je wordt uitgedaagd om te spelen met de ingrediënten en hoeveelheden. Voor de shake is dat geen probleem maar voor bijvoorbeeld een hartige taart wil ik wel vóór ik ga bakken de goede verhouding tussen melk, eieren en geraspte kaas weten.

 

Al met al een niet onaardig boekje om inspiratie op te doen voor de SIRE slogan “Als je slim bent maak je van kliekjes iets nieuws”.

Smoothie Shake your honey

smoothie banaan honing
smoothie banaan honing

Smoothie Shake your honey

  ,

maart 17, 2015

In de top-10 van voedselverspilling staat zuivel op nummer 1. Simpel #lovefoodhatewaste recept van smoothie banaan honing oftwel Shake your honey. Uit 'Koken met restjes is leuk!'

  • Cook: 5 mins
  • Opbrengsten: 1 glas

Ingrediënten

honing

kaneel

oude banaan

karnemelk

Aanwijzingen

1Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine en maak er een lekkere mix van.

2Als je van pittig houdt, doe er een beetje overgebleven gemberrasp bij.

3Banaan kan ook vervangen worden door ander fruit.

4Je kan het mengsel ook invriezen, dan heb je een yoghurtijsje.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*