Kom we gaan er op uit – wildpluk

Kom we gaan er op uit – wildpluk
28 augustus 2015 Marlene Bijlsma
wildpluk

Bij het doorbladeren van “Wildplukkertjes”  ben ik gelijk weer 35 jaar terug in de tijd. Hebben we alles? Grote emmer, check, kleine emmers, check, lange stok, check en uiteraard een homemade lunch. Mijn vader en ik gaan mijn verjaardag vieren met schrammen en als zoete beloning emmers en monden vol paarse bramen. Die mijn moeder vervolgens omtovert tot bramensap en -jam. Tegenwoordig heb ik een doornloze braam in de achtertuin – toch net iets minder avontuurlijk 🙂

Naast recepten vind je in “Wildplukkertjes” ook veel knutselideeën zoals een onderwaterkijker of een fluitekruidfluitje. Drie seizoenen plukideeën en zestig dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde (oké je mag er langer over doen). Het handboek is softcover met een elastieken band, bevat een inhoudsopgave en elf plukwijzers maar geen index. De tekst richt zich op kinderen maar het is natuurlijk veel leuker om dit als gezin samen te doen.

wildpluk

 

Onze kinderen zijn al wel eens mee geweest op wildpluk; rozenbottels, vlierbloesem, vlierbessen en hazelnoten. En dat alles vlak om de hoek waar we wonen. Ik ben enthousiast over het Handboek voor Wildplukkertjes. Nu maar hopen dat onze kinderen in plaats van de reactie “nee hè niet weer wandelen” eens reageren met “ja, we gaan op wildpluk avontuur”.

Maar jeukpoeder maken? Dat recept houden we dus nog even voor ons 🙂

Recept Heksensoep

heksensoep
heksensoep

Recept Heksensoep

  , ,

augustus 28, 2015

Dit is nu eens heksensoep die je echt kunt opeten! Naast recepten vind je in “Wildplukkertjes” ook veel knutselideeën zoals een onderwaterkijker of een fluitekruidfluitje.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
  • Opbrengsten: 4 kommen

Ingrediënten

1 plastic tas vol brandneteltoppen

1 grote ui

1 teen knoflook

2 aardappels

2 eetlepels bloem

2 eetlepels olijfolie

1 liter groentebouillon (van poeder of blokje)

zout en peper

dunschiller

scherp mes

houten lepel

braadpan

staafmixer

handschoenen

Aanwijzingen

1Was de brandnetels (handschoenen aan!). Pel de ui en de knoflook en snij ze fijn. Schil de aardappels met een dunschiller en snij ze in kleine stukken.

2Verwarm de braadpan en doe er, als hij warm is, olijfolie in. Bak de ui en de knoflook een paar minuten in de hete olie.

3Strooi de bloem over het ui-knoflookmengsel en meng het goed door elkaar met de houten lepel. Voeg daarna langzaam al roerend de groentebouillon toe aan het mengsel in de pan.

4Doe de stukjes aardappel en de brandnetel erbij. Laat de soep 15 minuten koken totdat de aardappel gaar is. Dit kun je testen door even een stukje aardappel te proeven.

5Maak het geheel fijn met de staafmixer. Breng op smaak met wat zout en peper, en klaar is je heksensoep!

6Nog griezeliger? Doe dan nog wat spinnen in je soep: gehaktballetjes waar sliertjes spaghetti uitsteken.
Je kunt er nog stokbrood met look-zonder-lookmayonaise of paardenbloemenboter bij serveren.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*