Vintage vrijdag – kweeperen recepten round up

Vintage vrijdag – kweeperen recepten round up
18 december 2015 Marlene Bijlsma

Vergeten groenten dat kennen we nu wel. Inmiddels ligt pastinaak en regenboogwortel gewoon naast de bloemkool in de supermarkt. Maar vergeten fruit? Jazeker, dat is er ook. Zo werden kweeperen vroeger veel gebruikt, maar moet je er nu goed je best voor doen om ze te vinden. Turkse en Marokkaanse winkels, de groentejuwelier en heel soms op de markt worden ze verkocht (in België trouwens volop op de weekmarkt verkrijgbaar, maar daar vind je weer nauwelijks verse boerenkool. Dit geheel terzijde). Het seizoen loopt van oktober tot en met januari en is dus bijna op zijn eind.

kweeperen

Er zijn vast nog veel oudere recepten te vinden maar ik begin in ‘De Verstandige Kok of Sorgvuldige Huyshouder’; een gestencilde herdruk. Er staan in het onderdeel ‘De Verstandige Confituur-maker’ maar liefst acht kweeperen recepten. Quee-Peeren of Queen in oud Nederlands.

Om Queen-koekjes te maken (1677)
Neemt heele Queen, wrijft die schoon af, doch kookt die in water, laatse soo met de schillen zieden totse murw zijn, neemtse uyt, dektse toe met een doek totse lauw zijn, doet de schillen af, ook de kernen, en het harde, en wrijftse heel kleyn; neemt so veel Suyker als Queen fijn gestoten, mengt samen, en set het op ‘t vuur, laat ‘et opkoken; gekookt sijnde, stroyt op een schoone plank Suyker, en legt het daar op, maakt koekjes, laatse koud worden, set die op een stoof met vuur totse droog zijn; gy kundse in schoon papier bewaren, soo lange het u belieft.

Dit lijkt waarachtig wel membrillo  een Spaanse delicatesse bestaande uit hele dikke kweeperengelei die je traditioneel eet bij een stukje Manchego kaas. Maar dan zonder de kweepeer door de suiker te rollen.

Van Miss Foodwise alias Regula Ysewijn vond ik een recept Quince Ratafia uit de 17e & 18e eeuw met roots in de Engelse en Franse keuken. Vincent La Chapelle, de chef kok van onder andere Willem IV, de Prins van Oranje, schreef het op. Het sap wordt gekookt en vermengd met specerijen op wodka. Na een paar weken iedere dag schudden is de alcoholische versnapering op dronk. Het recept vind je onder aan deze blog.

In ‘De Volmaakte Grond-beginzelen der Keuken-kunde’, een vervolg op ‘De Volmaakte Hollandsche Keuken-meid’, uitgegeven in 1758 opnieuw een aantal recepten met kweepeer. Een taart van queen, naast een aantal confiture recepten ook een soort vla:

Room met queen
Vier of vijf queen gebraden, geschild en in stukjes gesneden, kookt men in een pint zoete room, met een klaauwtje heele gember tot moes, men giet het door, en doet’er genoeg zuiker bij.

Wat zou je er nu mee maken?
Hieronder volgen enkele suggesties van collega-bloggers:

Jody Mijts maakte varkenshaas in prosciutto met kweepeer. Je leest het recept hier op haar blog Ongewoon Lekker.
Ingrid Larmoyeur raadde een recept uit het boek ‘Jeruzalem‘ van Ottolenghi aan: Kweeperen met Lamsgehakt & Koriander.
En volgens Jeannette van der Lindt staat in het boek ‘De Joodse Keuken‘ van Claudia Roden een heerlijke Perzische stoofschotel met vlees en kweeperen.
Tot slot een link naar overheerlijke kweepeer & appel crumble op Kitchen Table Food

Quince Ratafia

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*