Met een papje

Met een papje
24 september 2014 Marlene Bijlsma
bloemkool-kaassaus

 

bloemkool

Zodra de voordeur opengaat, walmt een putlucht vanuit de keuken de gang in. “Mam, wat eten we vanavond?” Het is een overbodige vraag, maar nog even hoop ik dat het niet waar is. Met mij moet het veel kinderen zo vergaan zijn. Wie oud genoeg is, kent de tv-tune van de ‘Film van ome Willem’: “lust je ook wel bloemkool dan” zingt hij, en dan volgt ….”met een papje”. Een bord vol overgare, bleke bloemkool, gekookte aardappelen en dat geheel overgoten met een (al even blank) maïzena-papje. Oh wat een gruwel, en dat bord moest leeg! Nou kan het natuurlijk ook aan mijn moeders kookkunst liggen – sorry mam – maar die witte stinkerd was bij mij echt jaren in de ban.

Sinds een paar jaar omarm ik de bloemkool weer, dankzij recepten als Indiase curry en bagna cauda, een warme dipsaus op basis van ansjovis en knoflook, waarin rauwe groenten worden gedoopt. Door de kool op een heel andere manier klaar te maken, leer ik haar opnieuw waarderen en durf ik me tegenwoordig zelfs aan ome Willems bloemkool met een papje te wagen, maar dan wel op mijn manier. Dat wil zeggen, met een kaassaus op basis van roux en gegratineerd in de oven. En weet je eenmaal hoe je zo’n basissaus maakt, dan kun je eindeloos variëren: met kerrie en stukjes ananas bijvoorbeeld, of met witte wijn en verse kruiden. Veel lekkerder dan zakjessaus om over maïzena-papjes maar te zwijgen. Mijn kinderen heb ik nog niet horen klagen, dus dat jeugdtrauma van mij blijft hen bespaard.

Bloemkool met kaassaus uit de oven

bloemkool-kaassaus
bloemkool-kaassaus

Bloemkool met kaassaus uit de oven

  , ,

september 24, 2014

Bloemkool met een papje, afschuwelijk vond ik het als kind. Daarom hier een bloemkool met kaassaus uit de oven die wél lekker is. Ook voor kinderen!

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 10 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld

voor de kaassaus:

25 gram roomboter of vloeibare margarine

25 gram bloem

1.5 dl hete melk

1 dl hete bouillon (mag van een blokje)

50 gram geraspte belegen kaas

peper

20 gram geraspte kaas voor de gratin

Aanwijzingen

1De roosjes bloemkool in maximaal 10 minuten beetgaar koken. De oven voorverwarmen op de hoogste stand (230°C) of de grillstand.

2Maak een roux door de roomboter te smelten, of de vloeibare margarine te verwarmen en alle bloem in één keer toe te voegen. Roer tot er een plakkerige massa ontstaat en laat even doorwarmen.

3Voeg dan de hete melk toe, laat aan de kook komen en roer alles glad. Gewoon blijven roeren, het komt vanzelf goed.

4Voeg dan al roerend langzaam de hete bouillon toe en kook even door. Van het vuur af 50 gram geraspte kaas door de saus mengen en op smaak afmaken met peper.

5Doe de bloemkool in een ovenvaste schaal en bedek met de kaassaus. Strooi de rest van de geraspte kaas over de saus en laat in de hete oven of onder de grill lichtbruin kleuren.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*