Paasmenu uit de Middeleeuwen

Paasmenu uit de Middeleeuwen
6 april 2015 Marlene Bijlsma
paasmenu

Tja, of je hier trek van gaat krijgen weet ik niet. In ieder geval moet je van vlees en gevogelte houden. En een enorme eetlust hebben! De Romeinen zouden deze overvloedige dis wel weten te waarderen.Ter ere van het staatsbezoek van Hertog Jean van Lotharingen aan Karel V werd in 1367 het volgende paasmenu opgediend:

Premier course
Een soep van zwijnsvlees, op smaak gebracht met wijn, kaneel, peper, kruidnagelen en gember met een garnituur van geweekt brood

Deuxième course
Zwaan, reiger, faisant, pauw, gestoofde patrijs met daarna een ragoût van kuikens, hazepeper en gans aan ’t spit

Troisième course
Most Jehan – een schotel van kapoenen, aldus genaamd ter ere van de hoge gast, aan het spit gebraden, gekruid met marjolein, peterselie, gember, saffraan, suiker en zoveel verse kruiden “als gij hebt”

Quatrième course
Pastei van merels in kaaskorst, met merg, gember en kaneel

Cinquième course
Amandelvla met room, perentaart, verse amandelen, peren, noten en wat dies meer zij

Taillevent

Taillevent afbeelding bron Wikipedia

 

De bedenker van dit menu; Taillevent (alias Guillaume Tirel) een beroemde Franse kok uit de Middeleeuwen die aan het hof van de adel “maistrekeu” oftewel keukenmeester was. Hij wordt wel de grondlegger van de klassieke Franse keuken genoemd.
En wat eet jij vandaag op tweede Paasdag?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*