Pride and Pudding – pudding recept ‘Spotted dick’

Pride and Pudding – pudding recept ‘Spotted dick’
27 november 2015 Marlene Bijlsma
historische pudding recept

Afgelopen vrijdag kon je lezen over Pride and Pudding van Regula Ysewijn – een geweldig boek over de geschiedenis van de Britse pudding. Maar het zou zo maar kunnen dat je vooral pudding wil koken in plaats van erover te lezen. Ook dan kan ‘Pride and Pudding’ een geschikt boek zijn.

Vanaf pagina 64 volgen zes hoofdstukken pudding recepten, ieder met een gedegen inleiding. We beginnen met Boiled & steamed puddings waaronder heel veel hartigs. Dan volgen Baked Puddings, Batter puddings en Bread puddings. Tot slot Jellies, milk puddings & ice creams gevolgd door onmisbare Basisrecepten voor verschillende soorten deeg en sauzen.
Oh, wat vind ik het jammer dat het seizoen voor vlierbloesem voorbij is, want wat is Sambocade een geweldig recept. Eerst zelf verse kaas maken, deeg kneden en dan vervolgens een cheesecake bakken zoals ze die in de 14e eeuw maakten. Er zijn trouwens ook een aantal moderne recepten te vinden zoals de sticky toffee pudding.

spotted dick

Puddingerfgoed
Regula is zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke receptuur gebleven. De originele recepten staan in rood en blijven –terecht- onvertaald. Niet alles wat in het boek staat zal echter onze huidige smaak bekoren. Orgaanvlees en verse varkensdarmen of schapenmaag vormen geen uitzondering en zelfs voor de zoete puddingen moet je veelvuldig langs de slager aangezien er suet of niervet in wordt gebruikt. Vooral geen calorieën tellen dus.
Een trefwoordenregister maakt zoeken makkelijker, maar ik zou je vooral aanraden om te bladeren door dit puddingerfgoed.

De historie van de traditionele Noord-Engelse kerstpudding, plum pudding genaamd, staat uiteraard ruimschoots beschreven inclusief de bereidingswijze. Maar daarvoor zul je het boek zelf moeten aanschaffen. Hier deel ik een 19e eeuwse gestoomde pudding recept. Hoe maak je spotted dick? En nee dit is geen scheldwoord maar dick is oud-Engels voor dough oftewel deeg. Goed klaargemaakt is het een echte lekkernij. Maar eerst een woord over het stomen van pudding.

pudding recept

Pudding stomen
Je hebt bakpapier, aluminiumfolie en touw nodig om de puddingkom te prepareren. Knip een cirkel uit ter grootte van de bodem en leg die in de royaal beboterde puddingkom. Schep het puddingbeslag erin en dek af met twee cirkels bakpapier die ± 10 cm groter zijn dan de bovenkant van de kom. Zet de cirkels vast met touw. Wikkel het geheel in aluminiumfolie. Bind een touwtje als hengels over de kom.

Stomen kan in een pan met water maar ook in de oven.
Plaats de puddingkom op een omgekeerd schoteltje of schaaltje op de bodem van een diepe pan. Giet er kokend water bij tot halverwege de zijkanten van de kom. Dek de pan af met het deksel of met aluminiumfolie, om de stoom vast te houden. Zet in de voorverwarmde oven (160ºC) zo lang als het recept voorschrijft. En dat kan heel lang zijn.
pudding receptZoals al wel blijkt uit het pudding recept is ‘Pride and Pudding’ geen allemansvriend. Je zult op zoek moeten naar specifieke ingrediënten en tijd uittrekken om de puddingen (soms uren) te stomen, koken of bakken. Zelf mis ik een overzicht waar bepaalde dingen te koop zijn; het staat nu wat verspreid door het boek en soms ontbreekt het helemaal. De shredded suet is bijvoorbeeld hier online te koop.

Ben je echter Anglofiel, gek op geschiedenis of heb je altijd al historische recepten willen koken dan is ‘Pride and Pudding’ zeker een aanrader.

fotocredits: Heinz spotted dick in blik, Kelly Teague en English desserts, Gideon via Flickr

Spotted dick pudding recept

spotted dick pudding recept
spotted dick pudding recept

Spotted dick pudding recept

  ,

november 27, 2015

Een origineel spotted dick pudding recept, een gestoomde pudding uit het Engeland van de 19e eeuw. Met aanwijzingen hoe je pudding stoomt. Bron: Pride and Pudding (klik hier voor een review)

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 4 hrs
  • Opbrengsten: een mal van 17 cm (Nº30)

Ingrediënten

300 g vloeiende bloem

130 g shredded suet

1 tl bakpoeder

200 ml volle melk

1 ei

150 g krenten, een nacht geweekt in brandy, rum of water

50 g rietsuiker

een snuifje kaneel

Aanwijzingen

1Pudding stomen
Je hebt bakpapier, aluminiumfolie en touw nodig om de puddingkom te prepareren. Knip een cirkel uit ter grootte van de bodem en leg die in de royaal beboterde puddingkom. Schep het puddingbeslag erin en dek af met twee cirkels bakpapier die ± 10 cm groter zijn dan de bovenkant van de kom. Zet de cirkels vast met touw. Wikkel het geheel in aluminiumfolie. Bind een touwtje als hengels over de kom.

pudding recept

2Stomen kan in een pan met water maar ook in de oven. Plaats de puddingkom op een omgekeerd schoteltje of schaaltje op de bodem van een diepe pan. Giet er kokend water bij tot halverwege de zijkanten van de kom. Dek de pan af met het deksel of met aluminiumfolie, om de stoom vast te houden. Zet in de voorverwarmde oven (160ºC) zo lang als het recept voorschrijft. En dat kan heel lang zijn.

3Bereid de puddingkom voor op het stoomproces zoals verduidelijkt op pagina 68 (zie hierboven).

4Verwarm de oven voor op 160°C. Doe de bloem, suet, suiker, kaneel en bakpoeder in een grote kom en meng goed.

5Voeg melk en ei toe terwijl je blijft mengen. Het zal er gaan uitzien als grote broodkruimels. Blijf melk toevoegen tot je van het mengsel een stevig deeg kunt kneden. Als het deeg te droog aanvoelt, kun je nog wat water toevoegen, maar het deeg mag zeker niet kleverig zijn.

6Voeg uiteindelijk de krenten toe. Kneed het deeg in een bal en duw die in de geprepareerde puddingvorm.

7Volg de instructies op pagina 69 om de pudding te stomen (zie hierboven). Stoom 4 uur. Serveer met custard.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*