Een fris zomers recept dit aardbeiensorbetijs uit Altijd IJs. Door de basilicum een verrassende combinatie. Makkelijk te maken met of zonder ijsmachine. Johannesbroodpitmeel zorgt voor binding en verbetert de structuur van het sorbetijs.
Prep: 10 mins
Opbrengsten: 1/2 liter = circa 5-6 bollen
Ingrediƫnten
300 g aardbeien
200 ml suiker- of honingwater (gemaakt door 140 g suiker of honing op te lossen in 200 ml water)
optioneel: 1 el johannesbroodpitmeel
10 basilicumblaadjes, in kleine stukjes gescheurd + een paar extra hele blaadjes
keukenmachine
ijsmachine of staafmixer
luchtdichte vriezerdoos
Aanwijzingen
1Pureer de aardbeien in de keukenmachine (of met de staafmixer) en meng ze met het suiker- of honingwater ene eventueel het johannesbroodpitmeel.
2Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Voeg het basilicum toe en schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan.
3Zonder ijsmachine: giet het aardbeienmengsel in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na 2-3 uur de ijskristallen, idealiter met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit ieder uur gedurende 3-4 keer tot het ijs zacht is geworden. Voeg aan het einde het basilicum toe. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.