
0
maart 11, 2016
Een vintage recept uit "In de Chinese Lekkerbek" (1956) in de tijd dat Nederlanders zelf Chinees gingen koken.
1Roer door elkaar 1 mespuntje zout, peper, naar gelang Uw smaak een ½ mespuntje knoflookpoeder, en dan nog 1 theelepel gemberpoeder, waarbij ge 3 eetlepels olie giet. Dit mengsel maakt ge langzaam op het vuur heet.
2Vier in sliertjes reepjes gesneden paprika bakt ge in wat olie of vet aan en doet deze dan tegelijk met wat bouillon - 3dl- bij Uw warme oliemengsel.
3Dek de pan nu toe en laat de gehele massa op een kleine vlam gedurende 3 minuten doorstoven. Nu doet ge er nog 4, in stukken gesneden tomaten bij (of 3 eetlepels tomatenpurée) en dan pas maakt ge een mengsel van 2 eetlepels soyasaus met 1 eetlepel bloem en 'n ½ dl koud water, dat ge dan ook bij Uw oliemengsel giet en in een open pan iets laat inkoken, om het zodoende een niet te dikke brij te laten worden.
4Dan pas voegt ge er 3 ons garnalen bij en ook 4 fijngehakte sjalotte uien - of indien weer niet voorradig 1 grote gewone ui- en binnen de minuut kunt ge aan tafel gaan zitten.
5Aanpassingen
Zelf zou ik kiezen voor wokgarnalen, hetgeen betekent dat de garnalen nog 3 tot 4 minuten moeten garen in de saus.
Bosui is veel verfijnder van smaak dan een rauwe sjalot en valt mijns inziens te preferen. In dat geval kun je het gerecht er mee garneren.
Lekker met zowel gekookte rijst als mie.