Deze gevulde eieren zijn een recept uit de tijd van Jeroen Bosch. Toen was het gebruikelijk om hartig en zoet te combineren. Bron: Puntneuzen & Kersenpitten
afbeelding Stilleven met kippen en eieren, Giovanni Battista Recco, 1640 - 1660 (Rijksstudio)
Prep: 10 mins
Cook: 10 mins
Opbrengsten: 4 personen
Ingrediënten
8 eieren
2 draadjes saffraan
1/4 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel versgemalen peper
2 flinke saliebladeren
handje peterselieblad
1/2 geraspte niet al te zure appel
rietsuiker en wat kaneel
Aanwijzingen
1Kook per persoon 1 tot 2 eieren hard. Laat ze schrikken en afkoelen. Pel de eieren en snijd ze overlangs doormidden. Haal de dooiers er uit en doe die in een kom.
2Prak de dooiers fijn met een vork en voeg saffraan, 1/4 theelepel kaneel, gember en peper toe - plus een snuf zout, ook al staat dat niet in het oorspronkelijke recept. Doe dan de fijngesnipperde salie en peterselie erbij en de geraspte appel. Roer dit alles dooreen zodat er een smeuïge, spicy massa ontstaat.
3Vul de eiwitten met het mengsel, bak ze in boter, leg ze op een schaal en strooi er een beetje suiker en kaneel over.