2 oktober 2015 Marlene Bijlsma
konijn a la elizabeth
konijn a la elizabeth
konijn a la elizabeth

16e eeuws Konijn à la Elizabeth I

  ,

oktober 2, 2015

In de zestiende eeuw maakte een konijnenpark deel uit van de levende provisiekast van een buitenhuis. En zodra je er trek in had dan liet je bijvoorbeeld dit gerecht maken.

afbeelding: Stilleven haas en zwarte haan Cornelis-Lelienbergh (1659) Rijksstudio
  • Prep: 15 mins
  • Cook: 2 hrs
  • Yields: 4 personen

Ingredients

1 konijn, in stukken

bloem, om het vlees door te wentelen

55 g reuzel of bewaard braadvet

3 topinamboers (aardperen) in plakken

2 uien, fijngehakt

2 wortels, in blokjes

55 g paddestoelen, in plakken

3 dl rode wijn

een bosje kruiden

2 appels, geschild en gehakt

115 g druiven, gehalveerd en ontpit

55 g rozijnen

geraspte schil en sap van ½ sinaasappel

1,5 dl bouillon

zout en versgemalen peper

Directions

1Wentel de stukken konijn door de bloem en bak ze bruin in reuzel of braadvet. Haal ze uit de pan. Bak de topinamboers, uien, wortels en paddestoelen een paar minuten in hetzelfde vet. Giet er de wijn over en laat even inkoken. Doe de stukken konijn terug in de pan en voeg alle andere ingrediënten toe. Bak 2 uur in een voorverwarmde oven van 180º C.

2Bij een variatie op dit gerecht die ik heel lekker vind wordt het gerecht na 1½ uur uit de oven gehaald, overgedaan in een vuurvaste pasteischaal (pie-schaal), komen er hardgekookte eieren en artisjokharten bij en wordt er een deksel van deeg opgelegd; na het afbakken wordt het gerecht geserveerd als pastei.

3Aan de soms wat vreemde hoeveelheden merk je dat dit oorspronkelijk Engelse inhoudsmaten zijn. Hoewel ik fruit in warme gerechten over het algemeen niet erg kan waarderen wordt dit konijn er wel lekkerder van.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*