7 september 2016 Marlene Bijlsma
naakte ravioli met saffraansaus
naakte ravioli met saffraansaus
naakte ravioli met saffraansaus

Naakte ravioli met saffraansaus

  

september 7, 2016

Roffioelen met vis uit een 15e eeuws manuscript heb ik vertaald naar een moderne 'naakte' ravioli met saffraansaus. Niet geheel correct want roffioelen verwijst blijkbaar naar pastei, maar niettemin een lekker recept. Wil je liever gevulde ravioli maken, kijk dan bij het basisrecept ravioli op de receptenpagina.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 10 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

voor de gnudi (= naakte ravioli)

250 gram kabeljauwfilet

½ liter visbouillon (mag van een blokje)

1 sinaasappel (schoongeboend)

2 takjes tijm (blaadjes gerist)

circa 100 gram bloem

2 eierdooiers

zout en peper

ook nodig: bakpapier of een theedoek

voor de boter-saffraansaus

100 g sjalotten

4 el olijfolie

1 flinke pluk saffraan

200 ml droge witte wijn

150 ml visbouillon (gebruik de visbouillon waar de gnudi in gekookt zijn)

350 ml slagroom

ook nodig: staafmixer

Aanwijzingen

1Pocheer de kabeljauw in de visbouillon tezamen met de rasp en sap van de sinaasappelschil. Haal de gare vis uit de bouillon en laat de vis goed uitlekken en enigszins afkoelen. Bewaar het kookvocht.

2Hak de gare vis samen met de blaadjes tijm, 2 eetlepels bloem, zout en peper tot een fijne massa. Proef en breng eventueel extra op smaak. Meng er als laatste de eidooiers door.

3Alvorens de gnudi te maken, kun je de vulling even in de koelkast bewaren zodat het nog iets steviger wordt. De gnudi zijn dan makkelijker te vormen.

4Maak de gnudi als volgt: Stort de rest van de bloem op de werkbank. Schep met een theelepel een bergje vulling op de bloem en zorg dat alle zijden bedekt worden met een dun laagje bloem. Leg de goed bedekte gnudi op een met bakpapier of theedoek beklede schaal. Herhaal tot alle gnudi gevormd zijn. Zet de schaal nog even terug in de koelkast om op te stijven. Verwarm het bewaarde kookvocht tot het kookt en doe de gnudi er voorzichtig in. Doe dit zo nodig in porties. Haal de gnudi met een schuimspaan uit de pan zodra ze boven komen drijven.

5Maak ondertussen de boter-saffraansaus: Pel en snipper de sjalotten. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten glazig. Voeg de saffraan toe en laat 10 seconden fruiten. Blus af met witte wijn en laat tot de helft inkoken. Dit duurt circa 5 minuten. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met een beetje peper uit de molen. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bolzeef in een schone pan.

6Verdeel de kabeljauw gnudi over 4 borden en schenk er wat van de boter-saffraansaus over. Serveer de rest van de saus er apart bij.

7

Recept boter-saffraansaus: 24 Kitchen

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*