Pasta met saus alla Sophia uit Con Amore
pasta_met_saus
pasta_met_saus

Pasta met saus alla Sophia

  ,

april 17, 2015

De combinatie van persoonlijke verhalen en eigen recepten was in 1971 nog helemaal niet zo gangbaar: een kookboek bevatte recepten, punt uit. Verrassend hoe sommige onderwerpen ook nu bijna 45 jaar na dato nog (of weer opnieuw) actueel zijn.
Naar goed Italiaans gebruik is pasta een primo piatto (eerste gang) en dus geen hoofdgerecht.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 10 mins
  • Opbrengsten: 6 personen

Ingrediënten

peterselie

knoflook

ansjovis in zout

olijven

kappertjes

1 kleine ui

olijfolie

600 g trenette (of linguine of spaghetti)

zout

peper

Aanwijzingen

1Nu ga ik je vertellen hoe ik een saus maak die voortkomt uit pesto, maar die toch heel anders is geworden. Het is echt mijn eigen vondst en mijn vrienden zeggen dat het lekker is. Ik hoop niet dat ze dat alleen maar zeggen om me een plezier te doen, maar dat denk ik niet want als ik dit gerecht maak eten ze er altijd heel veel van.

2Hier is mijn saus: stamp de peterselie (in plaats van basilicum) en knoflook in de vijzel fijn, voeg er een paar goed schoongemaakte en ontgrate ansjovisjes aan toe, plus een paar olijven die je eerst hebt ontpit, een paar kappertjes en een fijngesnipperd uitje. Blijf stampen en vermeng alles goed, zodat het een homogene pasta wordt, waaraan je heel langzaam wat olijfolie toevoegt om een vloeibare saus te krijgen.

3De hoeveelheden kun je met een zekere vrijheid zelf bepalen, want het zijn allemaal smakelijke ingrediënten die goed bij elkaar passen, ook als de hoeveelheden onderling variëren. Kook de trenette, linguine of spaghetti nu in lichtgezouten water.

4Haal ze van het vuur als ze nog echt 'al dente' zijn, laat ze goed uitlekken, doe ze terug in de pan en zet ze met een klein beetje olijfolie nog even terug op het vuur, net lang genoeg zodat ze iets droger en een beetje lichtbruin worden, maar nog wel zacht blijven.

5Doe ze dan in een grote kom, giet de hierboven beschreven saus erover en serveer de pasta goed heet. Vergeet er niet op het laatst nog een beetje peper over te strooien.

6Bron: Con Amore van Sophia Loren

00:00