Dit serveer je rustig op een verjaardag en doordat er een heleboel flespompoen in gaat, kun je er rustig een flinke dot slagroom bij serveren :-) Lees hier de review van Kitchen Table Food waar dit recept uit komt.
Prep: 25 mins
Cook: 1 hr 20 mins
Opbrengsten: 12 plakken
Ingrediënten
500 g flespompoen of oranje pompoen, geschild en in blokjes
1 el zonnebloemolie
350 g bloem
2 tl bakpoeder
300 g suiker, plus 2 tl extra
1½ el koekkruiden
½ tl zout
115 g boter, gesmolten
2 eieren
2 el ongeroosterde pompoenpitten
geklopte slagroom, voor erbij
Extra: braadslee, keukenmachine, ingevet cakeblik (25 cm lang), bakpapier
Aanwijzingen
1"Bread is in de VS vaak een ander woord voor cake, waarschijnlijk omdat cakes worden gebakken in een blik dat ook voor het bakken van brood wordt gebruikt. Amerikanen maken pumpkin bread vooral in de herfst, als de moestuinen uitpuilen van de pompoenen. Of ze maken een snelle - en minder charmante - variant met pompoenpuree uit blik."
2Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng in een braadslee de blokjes pompoen met olie en rooster ze in ca. 20 minuten gaar, ze moeten heel zacht zijn (controleer het door er met een punt van een mes in te prikken). Neem uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 175 ºC.
3Pureer de pompoen in de keukenmachine en laat iets afkoelen. Meng in een kom bloem met bakpoeder, suiker, koekkruiden en zout. Klop in een andere kom met een mixer de boter, eieren en pompoenpuree door elkaar. Meng het pompoenmengsel door het meelmengsel.
4Beleg de bodem van het cakeblik met bakpapier (knip een passend rechthoekje uit). Schep het beslag erin. Strooi de pompoenpitten en 2 tl suiker over de bovenkant. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar; als je er een spies in steekt, moet deze er schoon uitkomen. Neem de cake uit de oven en laat afkoelen.
Lekker met slagroom.