
0
juni 9, 2015
Net als asperges is rabarber een echte seizoensgroente. Van huis uit aten wij de moesgroente alleen als dessert, zó of met vanillevla. Dat is natuurlijk heerlijk maar je kunt er ook eens jam mee maken.
Niet zo maar een rabarberjam, nee hier voeg je rozensiroop en kardemom aan toe voor een exotisch accent.
1Was en snij de rabarber in kleine stukjes. Doe in een grote pan -want het gaat straks behoorlijk schuimen- en meng met de geleisuiker. Voeg de appelsap en limoen- of citroensap toe. Ik vind limoensap net iets pittiger maar citroen is ook fris. Laat de rabarber het liefst een paar uur staan zodat het sap en de suiker goed vermengen.
2Haal de kardemomzaden uit de peulen, maal fijn in de vijzel en voeg toe aan het rabarbermengsel (of roer de gemalen kardemom erdoor).
3Breng de pan met rabarber aan de kook. Kook het rabarbermengsel minimaal zes minuten door onder af en toe roeren en controleer de stolling*.
4Kook zonodig nog wat langer door en vergeet niet het schuim van de bovenkant af te halen. Doe dit op een schoteltje ,dan kun je direct snoepen.
5Neem de pan van het vuur en roer de rozensiroop door de rabarberjam.
6Vul de gesteriliseerde potten zo heet mogelijk af tot net onder de bovenrand en sluit de deksels. Tijdens het afkoelen wordt de jam dikker en trekt het deksel vacuüm.
7Deze jam is ongeveer een jaar houdbaar.
8Heerlijk op een verse boterham maar ook fantastisch in de yoghurt of als onderdeel van een smoothie.
9* Je kunt de stolling van jam controleren met een suikerthermometer (bij 104°C gaat jam stollen) of via de jamproef. Voor de jamproef neem je een koud schoteltje waarop je een lepeltje hete vloeistof laat vallen. Als na een paar seconden de jam stolt en niet meer uitloopt als je het schoteltje schuin houdt is de jam klaar.
10** steriliseren kan op de hoogste stand in de vaatwasser en 5 tot 10 minuten nadrogen in een warme (120ºC) oven.