1 december 2015 Marlene Bijlsma
rode linzen en courgette soep
rode linzen en courgette soep
rode linzen en courgette soep

Rode linzen en courgette soep (Masoor dal aur courgette ka)

  , ,

december 1, 2015

Het maken van deze Indiase rode linzen en courgette soep heeft even tijd nodig, maar dan staat er een authentieke Indiase maaltijdsoep op tafel. Bron: Easy Curry vegetarisch (klik hier voor een review)

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 50 mins
  • Yields: 4 tot 5 personen

Ingredients

2 eetl. olijfolie of arachideolie

4 kruidnagels

1 ui (ca. 180 g), gepeld en fijngesneden

2 theel. geschilde en geraspte verse gemberwortel

1 theel. gepelde en fijngewreven knoflook

1 theel. gemalen korianderzaad

1 theel. gemalen komijnzaad

¼-¾ theel. zuiver rood chilipoeder

½ theel. geelwortelpoeder

200 g masoor dal (rode linzen), uitgezocht, gewassen en uitgelekt

1 aardappel (ca. 120 g), geschild en in blokjes

een handvol fijn korianderblad

10-12 verse kerrieblaadjes, licht gekneusd in uw hand

200 g gehakte courgette of gele pompoen

ca. 1¾ theel. zout

voor de yoghurtsaus:

2½ dl naturel yoghurt

1 eetl. limoen- of citroensap

45 g koriander, blad en fijne steeltjes

2 verse scherpe groene chilipepers, fijngehakt

¼ theel. zout

Directions

1Deze heerlijke soep is een maaltijd op zich omdat hij peulvruchten en groenten bevat en met een yoghurtsaus wordt geserveerd. Als u er sneetjes volkorenbrood bij geeft, is het een voedzame en complete maaltijd. De saus die bij de soep wordt gegeten is eigenlijk een chutney, die ook lekker is om gekookte groenten mee aan te maken, zoals gekookte aardappels, wortelen en doperwten en ook blokjes gestoomde courgette.

2Giet de olie in een grote pan en verhit hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kruidnagels toe en bak ze een paar seconden. Roerbak de ui hierin 6-7 minuten tot hij begint te kleuren. Draai het vuur halfhoog en roer gember en knoflook door de ui. Voeg ook de gemalen koriander, komijn, chilipoeder en geelwortelpoeder toe en roer 1 minuut. Giet 1¼ liter water in de pan en voeg de masoor dal, aardappelblokjes, koriander en kerrieblaadjes toe. Roer goed, draai het vuur hoger en breng alles aan de kook. Draai het vuur nu heel laag, sluit de pan en laat de soep 40 minuten zachtjes koken.

3Roer de courgette en het zout door de soep en breng hem al roerend aan de kook. Sluit de pan weer en laat de soep zachtjes 10 minuten koken. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

4Pureer de soep in twee porties glad. Giet hem weer in de pan en voeg 2½ dl water toe, of naar smaak meer. Verwarm de soep voor het opdienen.

5Doe voor de yoghurtsaus alle ingrediënten in de aangegeven volgorde in een blender en pureer alles glad. Zet hem in de koelkast als u hem niet meteen gebruikt. Serveer de yoghurtsaus koud of op kamertemperatuur en sprenkel hem royaal over de soep. U kunt overgebleven saus er apart bijgeven.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*