Review Samen Brood bakken

Review Samen Brood bakken
5 juni 2015 Marlene Bijlsma
samenbroodbakkenbecht

“Mag ik ècht helemaal alleen een brood bakken?” vraagt mijn tienjarige dochter verbaasd. Niet dat ze nooit iets alleen mag doen in de keuken, maar volledig zelf een recept maken en dan ook nog brood is een primeur.
We hebben het boek ‘samen brood bakken‘ eerst doorgelezen. Ook al is het bedoeld om met kinderen te bakken, het is zeker geen kinderachtig boek. De eerste twintig pagina’s vertellen een grondig verhaal over meel, water, gist en zout. Er staan leuke proefjes in om te zien hoe gist en andere rijsmiddelen werken. En heel veel stap-voor-stap foto’s wat niet alleen voor kinderen maar ook voor de minder ervaren bakker een uitkomst kan zijn.

Het recept en de bereiding voor basisbrood komt zeer uitgebreid in beeld en is onderverdeeld in fases; hoe maak je het deeg?, hoe kneed je het deeg?, hoe maak je van het deeg een mooi brood?, hoe maak je het brood klaar voor de oven? en hoe bak je het brood?. We zijn dan bijna tien pagina’s verder.

Vervolgens hoofdstukken met recepten voor ontbijt, lunch & broodtrommeltjes, thee met vriendjes & vriendinnetjes en zoetigheden. Tot slot een beetje summiere bladzijde met enkele adressen van molens en een register.

rustieksodabrood

We kozen het absolute beginnersbrood: sodabrood.

Soda brood is dan wel eenvoudig te maken, we moeten wel even zoeken naar baking soda oftewel natriumbicarbonaat. Uiteindelijk komen we bij de drogist terecht waar we voor €3,20 eigenaar worden van een pakje wit poeder. Volgende keer als ik bij de toko kom toch maar daar inslaan (ja ja ons ben zúnig). Eenmaal thuis blijkt de tarwebloem op en neem ik in plaats daarvan speltmeel.

Anouk is zo trots als een pauw: “kijk mijn eigen brood” en inderdaad een geweldig zeer rustiek brood. Er zit wel een bijzondere smaak aan, een beetje zepig en zoutig. Hmmm, zou ze wel goed hebben afgewogen of hoort dat zo bij een soda brood?

Ook ikzelf vind het een leuk boek met best uitdagende recepten als gekarameliseerd uien-roggebrood. Hiervoor moet je de tijd uittrekken want dan heb je zuurdesemstarter nodig (5 dagen) en een voorgisting (1dag). Het leek me altijd zo veel gedoe zo’n zuurdesemstarter maken maar nu ik het letterlijk voor me zie op de plaatjes valt het best wel mee. Misschien toch eens proberen?

Wat we zeker nog eens gaan maken zijn de frambozenbroodjes en zelfgebakken pitabroodjes lijkt ons ook veel lekkerder dan die rare kleffe dingen uit de supermarkt. Kortom een leuk boek voor mini-bakkers in de dop en tegelijkertijd geschikt voor iets grotere bakkers.

Sodabrood in 60 minuten

sodabrood
sodabrood

Sodabrood in 60 minuten

  ,

juni 5, 2015

Dit eenvoudige recept is ideaal als je in een handomdraai een heerlijk, warm, rustiek brood op tafel wilt zetten. Kinderen kunnen het met een beetje hulp zelf maken; en dat is precies het doel van bakboek 'Samen brood bakken' waar dit recept uit komt.

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 30 mins
  • Opbrengsten: 1 brood

Ingrediënten

Ingrediënten:

400 g tarwebloem, plus wat extra om het deeg te bestuiven

8 g/2 theelepels zout

6 g/1 eetlepel baking soda (gezeefd als er klonten in zitten)

300 g/300 ml melk

Benodigdheden:

houten lepel

grote mengkom

diepe braadslee

bakplaat bekleed met bakpapier

plastic deegkrabber

Aanwijzingen

1Verwarm de oven voor tot 250°C/gasstand 9. Zet een diepe braadslee onder in de oven.

2Neem de grote mengkom en meng daarin met een houten lepel bloem, zout en baking soda en zet opzij. Dit is het droge mengsel (A).

3Meng de melk door het droge mengsel tot je net een samenhangend deeg hebt.

4Schraap het deeg met een plastic deegkrabber uit de kom en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er flink wat bloem over (C).

5Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en giet een kopje water in de hete braadslee voor de nodige stoom (vraag een volwassene je hierbij te helpen). Verlaag de oventemperatuur tot 200°C/gasstand 6 en bak het brood 20-30 minuten.

6Haal voorzichtig het brood uit de oven met behulp van ovenwanten (vraag een volwassene je hierbij te helpen). Tik op de onderkant. Als het hol klinkt, is het gaar.

7Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt (vraag een volwassene je hierbij te helpen).

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*