Typisch Terschelling – een culinair ‘rondje’ eiland

Typisch Terschelling – een culinair ‘rondje’ eiland
8 mei 2015 Marlene Bijlsma

We komen nu al weer tien jaar op Terschelling en nog steeds met veel plezier. Inmiddels voelt het als thuiskomen, zodra we de boot opgaan en de zilte lucht opsnuiven van de Waddenzee begint de vakantie. De rust aan de oostkant van het eiland, de vogels, de schapen en de zee dat alles maakt dat de hemel hier letterlijk dichterbij lijkt. We komen niet alleen voor de natuur want ook culinair gezien heeft Terschelling een hoop te bieden. Het verhaal van de cranberry kent iedereen wel – maar heb je wel eens pondkoek of potjekoek gegeten of Schylger juttersbitter gedronken ?

strandboschplaat

Ik deel hier een paar favorieten met je zonder compleet te willen of kunnen zijn.

Duurzame zelfpluktuin Groenhof is helaas voor ons pas in juni open als er volop aardbeien, bessen, kersen en bloemen te plukken zijn. Maar ze maken ook ouderwetse geweckte jams die je bij onder andere de Zeekraal kunt kopen.

Het Olde Ambaecht is een lokale duurzame vis & zeezoutrokerij in het dorp Hoorn. Dit zogenaamde Schylgerzout is zeezout dat met een zeilvrachtschip uit Bretagne naar Terschelling vaart om hier te worden gerookt. Inspiratie hiervoor vond Hans Ditzel in 2006 in een recept van Jonnie Boer. Schylgerzout is heerlijk op vis, vissalade’s, pasta’s, vegetarische en gegrilde gerechten, vlees, wild en kruidenboters.

Een echte favoriet is biologische schapenboerderij de Zeekraal in Oosterend. Niet alleen maken ze daar ongelooflijk lekkere varianten verse en harde schapenkaas (waaronder fenegriek en zeekraal)  maar ook verrukkelijk schapenijs. Heb je liever kaas van de koe dan kun je bij de overburen in biologische Kaasfabriek de Terschellinger terecht.

afvalkunst

Dan noem ik nog kort het Elvis Heartbreak Hotel strandpaviljoen waar het na het schelpen zoeken heerlijk warme chocolademelk drinken is en Slijterij/Café/Restaurant Zonneweelde met speeltuin waar de kinderen zich uitleven terwijl wij kunnen genieten van het wilde kersenbier.

Met Flang Cupido van ‘Flang in de pan’ kun je op strooptocht en je eigen lekkers verzamelen om het daarna samen te bereiden. Ook voor kinderen is er samen met de boswachter een leuke wildpluk activiteit.

Wil jij ook genieten van Terschellingse recepten? Dan kun je bij uitgever Orange House het net verschenen boek ‘Koken op Terschelling’ bestellen, of als goed excuus zelf de boot pakken natuurlijk. Volgende week een review van dit kookboek mét een typisch Terschellings recept.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*