
Afgelopen week stond haar nieuwste boekje ‘Uit de oven van Van Boven’ op nummer 1 van de CPNB kookboeken top 10. Yvette van Boven was ook te zien in een speciale kerstserie van Koken met Van Boven bij de VPRO. Die uitzendingen zijn terug te zien via deze link, een aanrader!
‘Uit de oven van Van Boven’ is een vrolijk geïllustreerd boekje met harde kaft en bevat een selectie van eerder verschenen recepten uit de zaterdagbijlage van de Volkskrant. Dat maakt een eind aan de vele losse knipsels die in menig huis zullen ronddwarrelen, mits de selectie overeenkomt natuurlijk. Twee van mijn eigen knipsels vinden een nieuwe plek voorin het boekje omdat ze niet zijn opgenomen; de omgekeerde pruimencake en het trekbrood.
De recepten zijn onderverdeeld in Groente, Vlees, Vis en Bakken gevolgd door een register. Diegenen die foto’s willen zien van de gerechten kunnen terecht op de Instagram account van Yvette onder #vkmaguitdeoven, want die vind je niet in het kookboek. Door de leuke tekeningen bij ieder recept is het gebrek aan foto’s geen gemis overigens. Wellicht ten overvloede: voor alle recepten is een oven noodzakelijk 🙂
Na het maken van een ander gerecht waren er 3 eiwitten over. Ook lag er nog een pure chocoladeletter van Sinterklaas in de kast. Dus de keuze voor chocolademeringues met zeezout was niet moeilijk. Dat we ze uiteindelijk niet gevuld hebben maakte voor de smaak niets uit. Zó bij de thee of door de vla zijn de schuimpjes ook heerlijk!
De gerechten zijn goed te maken en net even anders-dan-anders, bijvoorbeeld door te kiezen voor een minder voor de hand liggende vissoort als harder, door verrassende ingrediënten (taco’s van kikkererwten) of door een andere bereidingswijze zoals het recept voor zelfgemaakte groentechips. Dat het boekje vaker uit de kast komt, mag wel blijken uit het feit dat inmiddels ook de stoofperen in witte wijn-karamel-saus met succes op tafel kwamen. Lees meer over Yvette van Boven in het interview voor Hebban.