Van toen en nu – andijvie

Van toen en nu – andijvie
16 april 2014 Marlene Bijlsma
konijn a la elizabeth
stilleven-haas-zwarte-haan-cornelis-lelienbergh-1659

Stilleven haas en zwarte haan Cornelis-Lelienbergh (1659)

Is snuffelen in oude kookboeken een officiële hobby? Wat een genot kan het zijn, stoffig papier, dat taalgebruik, me verbazend over bereidingswijzen en keukengerei dat al lang niet meer in gebruik is. Wie weet er nog wat zakeieren zijn, of heeft een paardenharenzeef in het keukenkastje liggen? Soms vind ik eigenhandig uitgeknipte krantenrecepten, uit lang vervlogen tijden, verstopt tussen de pagina’s. Of nog leuker, staan er in een priegelig, krullerig handschrift kanttekeningen van de vorige eigenaar bij. Onlangs nog bladerde ik door het meest gebruikte kookboekje in de Gouden Eeuw: ‘De Verstandige Kok, of Sorgvuldige Huyshoudster’, uit 1677. Lees je even mee: “Men neemt Spenagie, Krop-sala, Endivie, … ofte Porseleyn; dit een van allen wel murruw gekookt zijnde, word gestooft met Boter, Foelie, Notemuskaat en Sout”. Een visioen van slijmerig, groen snot duikt op. Niet erg eetlustopwekkend nee, mijn excuses, maar wel het resultaat als je dit recept voor andijvie-uit-de-oude-doos zou volgen.

Tweeëneenhalve eeuw later weten we wel beter, toch? Helaas, er is nog niet wezenlijk veel veranderd. Geslonken andijvie drie kwartier(!) koken met aardappelen, stampen en vervolgens nog tien minuten stoven met reuzel. Aldus ‘Het Nieuwe Kookboekje voor de eenvoudige spijsbereiding’, anno 1923. Tja, nostalgisch terugverlangen naar vroeger – toen alles beter was – gaat hier niet op. In de Tweede Wereldoorlog gaat de kooktijd omlaag, vanwege de noodzaak tot brandstofbesparing, en vanwege nieuwe voedingskundige inzichten over vitaminebehoud. Het doodgaren van andijvie is dan wel voorbij, maar de manier van klaarmaken blijft min of meer gelijk. Zelfs het ‘Blue Band groenten kookboek’ uit de jaren negentig van de vorige eeuw –klinkt veel ouder dan 1987 – wil dat deze bladgroente eerst twintig minuten kookt en dan nog vijf minuten pruttelt in een bechamelsaus. Vind je het gek dat kinderen geen liefhebbers van gekookte groenten zijn!

Als je nu denkt dat ik een andijviehater ben, dan heb je het mis. Deze multi-seizoen-groente tref ik regelmatig aan in mijn biologische pakket en, veelzijdig als ze is, maak ik er nu eens stamppot van, dan weer hartige taart of een gemengde sla. Stamppot rauwe andijvie staat trouwens op nummer twee in de stamppotten-toptien, net na de boerenkool. Daarom nu een ‘anders dan anders’ recept uit de wok. Snel klaar, kidsproof, knapperig en een prima combinatie met rijst en kipdrumsticks.

Andijvie recept uit de wok

andijvie recept uit de wok
andijvie recept uit de wok

Andijvie recept uit de wok

  , ,

april 16, 2014

Werd de groente bij jou thuis vroeger ook tot snot gekookt? Dan heb ik hier gelukkig een modern recept van andijvie uit de wok.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 10 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

1 grote of 2 kleine struiken andijvie

2 eetlepels (wok)olie om in te bakken

2 eetlepels ketjap manis

125 g taugé

snufje chilipeper uit de molen

Aanwijzingen

1Haal het achterste stuk stronk van de andijvie en snij de groente vervolgens in dunne reepjes. Was de reepjes en laat goed uitlekken in een vergiet.

2Verhit wat olie in een wok en roerbak de andijvie in porties. Telkens als een portie geslonken en het vocht bijna verdampt is, een nieuwe portie toevoegen.

3Breng op smaak met ketjap en eventueel gemalen rode chilipeper (kan ook aan tafel als er kinderen mee-eten die niet van pittig houden).

4Voeg de taugé toe en warm 2-3 minuten goed door.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*