Kook zelf als Gartine Amsterdam – recensie

Kook zelf als Gartine Amsterdam – recensie
26 juni 2015 Marlene Bijlsma
kokenmetgartine

Gartine ken je misschien van de rubriek in Delicious magazine, waar ze toveren met groenten. Of je bent zo’n bofkont dat je hebt ontbeten of geluncht bij Gartine Amsterdam. Nu kun je thuis net zo lekker aan de slag met het kookboek.

Voor me ligt een mooi vormgegeven boek met een gouden randje: “4 seizoenen koken met Gartine”. Prachtige foto’s en de recepten volgen natuurlijk de seizoenen. Dat moet haast wel als je zoals Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks een huis koopt alleen vanwege de mooie grote moestuin. Een groot gedeelte van wat zij in Gartine Amsterdam serveren komt dan ook rechtstreeks uit hun Beemster tuin.

Het is prettig dat ik in een oogopslag de inhoud van het hele boek kan overzien. Nog best lastig om een gerecht te kiezen. We maken de jonge venkeltaart en eten daarbij de aspergesalade; twee groenten die nu echt in het seizoen zijn.

aspergesalade

Echt heel apart dat bij ieder gerecht naast een wijnsuggestie ook bijpassende muziek te vinden is. Benieuwd naar de muzieksuggestie bij de venkeltaart en aspergesalade?

 

Er staan veel sfeerfoto’s in maar je zult geen moestuintips tegenkomen. Verwacht onverwachte combinaties en veel vega recepten maar net zo goed kekke jams. Heel af en toe is een recept afgedrukt op een foto hetgeen de leesbaarheid helaas niet ten goede komt. En bij de jam waar op het laatste moment geitenkaas doorheen geroerd wordt -dus niet steriel- had ik graag een suggestie van houdbaarheid gehad.

Ook al heb ik ze nooit ontmoet Kirsten en Willem-Jan zijn mensen naar mijn hart met hun verzameling antieke keukenattributen en vintage servies. Het boek weerspiegelt de passie van deze twee mensen. En ik heb weer een paar toevoegingen op mijn ‘love to cook’ lijst!

Aspergesalade met walnootdressing

aspergesalade met walnootdressing
aspergesalade met walnootdressing

Aspergesalade met walnootdressing

  , ,

juni 26, 2015

Aspergesalade met walnootdressing. In combinatie met het recept van de hartige taart van jonge venkel, komijn en geitenkaas een hemelse lunch of diner. Die laatste kun je vinden in '4 seizoenen koken met Gartine'

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 5 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

4 el walnootolie

4 el wittewijnazijn

2 el vloeibare honing

½ teentje knoflook, zeer fijngesneden

15 g dragon, fijngesneden

zout en versgemalen peper

600 g groene asperges

100 g verse doperwtjes

1 extra el olijfolie

Aanwijzingen

1Roer de walnootolie, azijn, honing, knoflook en dragon door elkaar tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.

2Snijd 2 a 3 cm van de houtachtige onderkant  van de asperges en kook ze 6 minuten. Spoel ze onder koud water. Kook de doperwtjes in ca. 2 minuten beetgaar.

3Snijd de asperges over de hele lengte doormidden en bak deze in een koekepan op hoog vuur enkele minuten in de olijfolie.

4Leg de groenten op een bord en schenk er de dressing over.

5Hierbij eten we hartige taart met jonge venkel, komijn en geitenkaas. Dat is behoorlijk wat meer werk maar o wat een lekkere combi.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*