Vintage vrijdag – de Oosterse keuken thuis – Indisch eten

Vintage vrijdag – de Oosterse keuken thuis – Indisch eten
25 maart 2016 Marlene Bijlsma
indisch eten

Soms kom je een onverwachte schat tegen. Zo trof ik in de kringloopwinkel in mijn woonplaats (een heruitgave van) een Menu-Kalender uit 1934. Die kalender vol menu’s met Indisch eten was opgesteld door de Vereenigingen van Huisvrouwen in N.O. Indië (Batavia). Want ook in Indonesië of Nederlands Indië waren de dertiger jaren moeilijk. Misschien wel extra moeilijk vanwege de gevoerde politiek. Nederland beperkte namelijk de uitvoer van Nederlands-Indië naar Nederland; terwijl omgekeerd Nederlands-Indië verplicht werd Nederlandse producten te kopen om de Nederlandse economie te steunen. In Nederlands-Indië waren dus zowel de kopers als verkopers duurder uit.

indonesisch_eetwaren

In de vijftig en zestiger jaren kwamen duizenden terug uit Indonesië naar Nederland. Met niet alleen heimwee naar het klimaat stel ik me zo voor maar vooral naar het Indisch eten van daar. De Nederlandse ‘thuisblijvers’ komen op die manier in contact met de rijsttafel, in eerste instantie buitenshuis. Net als bij de Chinees (zie mijn eerdere blog) wil men ook thuis Indonesisch eten leren koken. Een aardig boekje dat daar op inspringt is De ‘Hollandse’ rijsttafel uit 1953.
Het bestaat uit twee delen; voor diegenen die wel eens rijsttafel eten maar het nog nooit hebben klaargemaakt en een deel voor de kenners. Voor de Hollandse rijsttafel heeft de auteur rekening gehouden met de voedingswaarde, het gebruik van Nederlandse specerijen en het moet voor een Nederlandse huisvrouw gemakkelijk te bereiden zijn. De smaak is bij benadering vergelijkbaar met een “echte” Indische rijsttafel. Het tweede deel is in ieder geval authentieker Indonesisch.

2816066905_8fb2c61318_z

Hier onder vind je het meeste originele recept: sajor lodeh uit de Indische kookkalender uit 1934. Voor het gemak heb ik de termen vertaald waar nodig. Je zult wel langs de toko moeten voor een aantal ingrediënten als je authentiek Indisch eten wil klaarmaken.

Sajor lodeh [1934]

sajor lodeh
sajor lodeh

Sajor lodeh [1934]

  ,

maart 25, 2016

Authentiek vintage recept uit de Menu-Kalender uitgegeven in 1934 in Batavia. Indonesisch eten zoals de Indië-gangers het maakten.

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 20 mins
  • Opbrengsten: 4 tot 6 personen

Ingrediënten

terrong [aubergine]

katjang pandjang [lange boontjes vgl. sperziebonen]

reboeng [jonge bamboescheut]

fijngesneden tempee

6 kleine roode uien,

1 pitje knoflook, zout,

wat suiker,

een schijfje laos,

een stukje trassi

een knikkertje tamarinde,

6 even gekookte roode lomboks zonder pitten

dunne santen [vgl. kokosmelk]

dikke santen [kokosroom]

stukjes vleesch,

wat rauwe gepelde garnalen,

een stukje daon salam [Indisch laurierblad]

Aanwijzingen

1Verschillende groentensoorten als: terrong [aubergine], katjang pandjang [lange boontjes vgl. sperziebonen] , reboeng [jonge bamboescheut] en fijngesneden tempee worden in water en zout half gaar gekookt.

2Men wrijft de volgende kruiden op de tjobèh [wrijfbord vgl. vijzel] fijn,: 6 kleine roode uien, 1 pitje knoflook, zout, wat suiker, een schijfje laos, een stukje trassi en een knikkertje tamarinde, alsook 6 even gekookte roode lomboks zonder pitten.

3Deze fijngewreven kruiden worden in wat olie opgebraden, er wordt wat dunne santen [vgl. kokosmelk] bijgedaan, het mengsel wordt door een zeef gedrukt en bij de groenten gegoten, met bijvoeging van dikke santen [kokosroom], stukjes vleesch, wat rauwe gepelde garnalen, een stukje daon salam [Indisch laurierblad] en alles wordt langzaam opgekookt, zonder deksel op de pan, daar anders de saus schift.

4De santen moet wat ingekookt en mooi rood zijn.

5Volgens het menu zondag 7 januari 1934 at men hier nog rijst, gebakken kip, sambal, seroengdeng, atjar en kroepoek bij. Met als toetje een compôte van ramboetans.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*