Vintage vrijdag – Kook eens iets anders! gehaktballetjes

Vintage vrijdag – Kook eens iets anders! gehaktballetjes
22 mei 2015 Marlene Bijlsma
meatballsintomatosauce

Ruim tachtig jaar geleden is de keuken nog onbetwist het domein van de (huis)vrouw. Aan haar de schone taak om iedere dag weer te verzinnen wat er op tafel moet komen. En o wee als ze te vaak hetzelfde opdient: “Dit eten is wel goed, maar vervelend. Een groot gevaar voor het huwelijksgeluk.”

keukeninterieur

keukeninterieur jaren dertig via Rijksstudio

De echtgenoot van de degelijke Hollandsche huisvrouw mòet wel op zekeren dag verdwalen in een of ander restaurant met vreemde naam, waar buitenlandsche koks, of geheimzinnige Chineezen achter het fornuis staan, en waar de dure kippen drijven in aromatische sauzen, de visch in een leemkleurige soep is verwerkt, en de eeuwig blanke en kruimige Hollandsche aardappel haar gedaante verliest in alles wat maar niet blank en kruimig is.

Nou het zal je maar gezegd worden! Ook al delen we de keuken tegenwoordig ruimhartig met onze partners en zorgt internet voor inspiratie, toch blijft het een uitdaging om iedere keer iets lekkers te verzinnen. Vandaar vandaag een vintage recept uit ‘Kook eens iets anders! een keur van buitenlandsche recepten’ (1935) Nu is een hoop uit dat bijna een eeuw oude kookschrift inmiddels ingeburgerd dus echt exotisch zijn de gehaktballetjes met pruimen niet, maar wel errug lekker.

Gehaktballetjes met pruimen

gehaktballetjes met pruimen
gehaktballetjes met pruimen

Gehaktballetjes met pruimen

  ,

mei 22, 2015

Vandaag een vintage vrijdag recept uit 'Kook eens iets anders', een boekje dat stamt uit 1935. Omdat elke dag iets lekkers op tafel zetten een uitdaging blijft.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

Er staan geen hoeveelheden in het originele recept vermeld, dus hierbij geef ik een indicatie voor 4 personen:

500 gram kalfsgehakt of rundergehakt

500 gram gedroogde pruimen

reepje citroenschil

1 à 2 beschuiten, verkruimeld of 1 oude boterham geweekt in melk of water

1 ei

2 eetlepels fijngehakte (platte) peterselie

1 teentje knoflook, uitgeperst

1 ui, fijngesnipperd

1 tomaat in stukjes

½ eetlepel verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm

Aanwijzingen

1Neem een gelijke hoeveelheid kalfsgehakt en gedroogde pruimen. Week de pruimen eenige uren en kook ze in weinig water met een citroenschil en wat suiker zacht. Aanpassingen
Je hoeft de pruimen tegenwoordig niet zo lang te weken, dus gewoon direct koken.

2Maak ondertusschen het kalfsgehakt aan met in water geweekt en daarna uitgedrukt oud brood, ei, zout, peper, nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie, knoflook en komijn. Vorm van het gehakt kleine balletjes, zoo groot als een noot.

3Braad deze mooi lichtbruin en voeg gedurende het braden wat fijngesnipperde ui, een lepel tomatenpurée of een versche tomaat en een weinig tijm toe.

4Giet een scheutje van het water waarin de pruimen gekookt hebben erbij, en laat het geheel niet langer dan vijf minuten zachtjes stoven.

5Voeg dan de afgegoten pruimen erbij en dien alles samen op een grootte platte schotel voor.

6Droge rijst kan er desgewenscht bijgegeven worden.

7Zet naast gekookte rijst ook een groene salade met verse kruiden op tafel en je hebt een moderne vintage maaltijd. Eet smakelijk!

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*