Vintage vrijdag – recept ravioli

Vintage vrijdag – recept ravioli
22 januari 2016 Marlene Bijlsma
ravioli_cutting

Afgelopen zondag bezochten we met het gezin op de valreep de tentoonstelling in Booijmans van Beuningen over 16e Eeuwse genrekunst. De kinderen vermaakten zich prima met de poep, plas en gekkigheid die er te zien was. Maar ook voor diegenen die van culinaire historie houden was er een enorme rijkdom te ontdekken. Juist omdat de genrekunst uit de 16e Eeuw dagelijkse taferelen laat zien (al dan niet uitvergroot en satirisch) kom je veel te weten. Als je snel bent dan kun je het nog zelf gaan zien want de tentoonstelling is verlengd tot 24 januari 2016.

 

boerenkermis_ravioli

Op de ets Boerenkermis van Peeter van der Borcht zie je links onder in de hoek een hond smikkelen van roffioelen. Wonderbaarlijk dat in een tijd waarin niemand aan deze kant van de oceaan nog van de aardappel had gehoord, ravioli (want dat is de huidige naam van roffioelen) al via Italië de Nederlanden heeft bereikt.

Jacques Meerman legt uit in de Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken hoe dat kan. In de Middeleeuwen ontstond een bloeiende handel tussen het huidige België met zijn stoffenproductie en andere internationale handelaren, waaronder Noord-Italianen. Die brachten op hun beurt weer zijde, specerijen en textielverven mee. En heimwee naar hun eigen keuken! Dus wat doe je dan? Dan vraag je de herbergier om ze te maken en leg je uit hoe dat moet. Blijkbaar viel het in de smaak want in het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek uit 1514 staan maar liefst zeven recepten voor roffioelen (ravioli).

Oud recept roffioelen (uit: Notabel boecxken)
131 Om roffioelen te maken van wermoese*.
Men sal nemen wermoes ende petercelie, elcx [van elk] al evenvele. Dat sal men tesamen wel cleyne scherven [fijnsnipperen]. Also sal ment dan broeyen [met kokend water overgieten] ofte lutelken [even] laten sieden [koken]. Alst ghesoden es, so sal ment wel cleyne stooten [fijnmaken]. Dan sal men nemen terwenbloeme ende die teghaderen [samen met de bladgroente en petercelie] mynghelen ghelijck

* wermoese of warmoes is bladgroente, waarmee dit gerecht een groene kleur krijgt. Door gebruik van wermoes wordt in recept 131 een groene deegwaar, een soort ‘gnocchi verdi’, verkregen.

 

afbeelding: Boerenkermis van Peeter van der Borcht (Mechelen ca. 1535 – Antwerpen 1608)

Nieuw recept ravioli

basisrecept_ravioli
basisrecept_ravioli

basisrecept ravioli – Vintage vrijdag

  , ,

januari 22, 2016

Roffioelen aten we al in de 16e eeuw in Nederland blijkt uit schilderijen. Maar een modern basisrecept ravioli is handiger. Bron: De Zilveren Lepel.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 20 mins
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

200 g bloem (liefst type 00) + extra voor het bestuiven

2 eieren, losgeklopt

100 g gare spinazie, uitgelekt en fijngehakt

zout

pastamachine (optioneel)

Aanwijzingen

1Zeef de bloem met een mespunt zout, maak er een bergje van met een kuiltje in het midden en doe er de eieren en de spinazie in. Werk er met uw vingertoppen beetje bij beetje de bloem door en kneed het deeg een paar minuten. Als de spinazie erg vochtig is, voegt u beetje bij beetje meer bloem toe. Maak er een bal van en laat hem 15 minuten rusten. [Dek de bal af met folie of een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen].

2Rol de bal op een licht met bloem bestoven aanrecht tot een tamelijk dik vel uit of doe dat met de pastamachine.

3Een frisse lichte vulling is bijvoorbeeld ricotta met parmezaan, basilicum en wat knoflook op smaak gemaakt met peper. Lekker met een simpele zelfgemaakte pastasaus (pondje kerstomaatjes, verse Italiaanse kruiden en een gefruit uitje samen met 1½ dl passata verwarmen).

4Bron: De zilveren lepel

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*