Vintage vrijdag – Two Fat Ladies

Vintage vrijdag – Two Fat Ladies
2 oktober 2015 Marlene Bijlsma
two_fat_ladies

We praten zo’n twintig jaar geleden; het fenomeen televisiekok was, zeker in Nederland, net in opkomst. Je had Cas Spijkers met zijn ‘Koken met sterren’ maar dat was toch meer een programma dat draaide om de BNers die langs kwamen. ‘Kookgek’ van Joop Braakhekke komt al meer in de buurt van de kookprogramma’s zoals we die nu kennen. Maar niets kon in die tijd tippen aan de Two Fat Ladies op de BBC.

Jennifer Paterson en Clarissa Dickson Wright scheurden langs het platteland van het Verenigd Koninkrijk op de motor met zijspan op zoek naar culinaire avonturen. Clarissa in de zijspan en Jennifer achter het stuur. De Hairy Bikers zouden zo hun zonen kunnen zijn! Twee dikke, uiterst amusante dames die niets moesten hebben van ‘light’ en bovendien militante antivegetariërs. Ze zijn helaas beiden al overleden.

two_fat_ladies

Naar aanleiding van de succesvolle TV serie verschijnt in 1998 ook in Nederland het kookboek Two Fat Ladies, gastronomische avonturen (met motor en zijspan). Een heerlijk boek met 100 recepten en geweldige culinaire verhalen van Jennifer en Clarissa zelf. Zoals al eerder gemeld waren beide dames anti vegetariër en anti calorieën tellen. Dat is te merken aan sommige recepten. “De reuzel of het braadvet is niet te vervangen – wie daar moeite mee heeft, moet maar iets anders eten”, aldus een gedecideerde Clarissa bij de receptuur van ‘Bubble and squeak‘.
En dan de humor, je moet er wel van houden. Wat dacht je van deze: “het is heel geschikt voor picknicks en doopfeesten, of misschien wel voor een begrafenis”. Of het verhaal van de pauw die per ongeluk tussen de broccoli werd betrapt, doodgeschoten en voorgeschoteld aan de onwetende buren. “Ik heb ze te eten gevraagd en een goede fles wijn opengemaakt. Toen zeiden ze: dit is heel apart, wat is het? En toen zei ik dat ik het niet bij Harrod’s gekocht had.” Die buren hebben dus hun eigen pauw  opgegeten. In plaats van pauw deel ik een recept voor konijn uit de zestiende eeuw met je. In de zestiende eeuw maakte een konijnenpark deel uit van de levende provisiekast van een buitenhuis. Konijnen waren toen nog moeilijk te fokken en werden daarom beschouwd als luxe-voedsel.

Mocht je nog eens een aflevering van the Two Fat Ladies willen zien dan kun je op Youtube terecht.

Voor het boek zul je tweedehands winkels moeten afstruinen, maar zo af en toe kom ik het nog wel eens tegen.

16e Eeuws Konijn à la Elizabeth I

konijn a la elizabeth
konijn a la elizabeth

16e eeuws Konijn à la Elizabeth I

  ,

oktober 2, 2015

In de zestiende eeuw maakte een konijnenpark deel uit van de levende provisiekast van een buitenhuis. En zodra je er trek in had dan liet je bijvoorbeeld dit gerecht maken.

afbeelding: Stilleven haas en zwarte haan Cornelis-Lelienbergh (1659) Rijksstudio
  • Prep: 15 mins
  • Cook: 2 hrs
  • Opbrengsten: 4 personen

Ingrediënten

1 konijn, in stukken

bloem, om het vlees door te wentelen

55 g reuzel of bewaard braadvet

3 topinamboers (aardperen) in plakken

2 uien, fijngehakt

2 wortels, in blokjes

55 g paddestoelen, in plakken

3 dl rode wijn

een bosje kruiden

2 appels, geschild en gehakt

115 g druiven, gehalveerd en ontpit

55 g rozijnen

geraspte schil en sap van ½ sinaasappel

1,5 dl bouillon

zout en versgemalen peper

Aanwijzingen

1Wentel de stukken konijn door de bloem en bak ze bruin in reuzel of braadvet. Haal ze uit de pan. Bak de topinamboers, uien, wortels en paddestoelen een paar minuten in hetzelfde vet. Giet er de wijn over en laat even inkoken. Doe de stukken konijn terug in de pan en voeg alle andere ingrediënten toe. Bak 2 uur in een voorverwarmde oven van 180º C.

2Bij een variatie op dit gerecht die ik heel lekker vind wordt het gerecht na 1½ uur uit de oven gehaald, overgedaan in een vuurvaste pasteischaal (pie-schaal), komen er hardgekookte eieren en artisjokharten bij en wordt er een deksel van deeg opgelegd; na het afbakken wordt het gerecht geserveerd als pastei.

3Aan de soms wat vreemde hoeveelheden merk je dat dit oorspronkelijk Engelse inhoudsmaten zijn. Hoewel ik fruit in warme gerechten over het algemeen niet erg kan waarderen wordt dit konijn er wel lekkerder van.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*