Vintage Vrijdag – Zuinige Annemietjes en recept vliegenzwammen

Vintage Vrijdag – Zuinige Annemietjes en recept vliegenzwammen
3 april 2015 Marlene Bijlsma
recept vliegenzwammen

Zoals iedere vrijdag op Kitchen Table Happiness ook deze week een oud kookboek(je). Ik schreef al eerder over de samenwerking tussen Martine Wittop Koning en Oliefabrieken Calvé-Delft. Deze keer het Calvé-Delft’s Zomerboekje want ach, als het lente is dan is het ook bijna zomer nietwaar?

Wij hebben bemerkt dat bij velen de verkeerde opvatting is gevestigd dat wij van olifanten olie vervaardigen! Dit is niet juist!!! En ter voorkoming van verder misverstand zullen wij aan de voet van sommige bladzijden van dit boekje laten zien hoe het wel gaat.

Het is maar dat je het weet; slaolie komt niet van uitgeperste olifanten.

Discriminatie
Ze zouden er nu niet meer mee weg komen want als Zwarte Piet discriminerend is, dan kunnen de tekeningen van ‘negers die olienootjes rooien’ en ‘sterke negers die de olienootjes in zakken naar de kust toedragen’ natuurlijk helemaal niet. We zien zwoegende kromgebogen figuurtjes en VOC schepen die na een lange zeereis Holland aandoen met, uiteraard, tulpen en molens. ‘Wat zouden de negers opkijken als ze eens zagen wat uit hun olienootjes wordt bereid’ – oeps dat is ronduit beledigend.

Net als in het Winterboekje is er veel aandacht voor de feestdagen en traktaties die daar bij horen (“pretjes”) plus slaatjes, iets wat nooit echt ingeburgerd is – behalve dan de huzarensalade. En Zuinige Annemietjes heb je daar weleens van gehoord? Als ik het recept goed lees zijn het volgens mij tosti’s (sneetjes oud brood met kaas en ham ertussen die worden gebakken in koekenpan). Vliegenzwammen ken je natuurlijk wel en die groeien niet alleen in het bos, althans volgens dit recept.

vliegenzwammen recept

vliegenzwammen originele tekening

Aanpassingen
Ik was verbaasd dat aangepaste versies van dit recept nog steeds in omloop zijn. Google maar eens op ‘vliegenzwammen recept’. Toch is het tegenwoordig vooral een gerechtje dat met kinderen wordt gemaakt en gegeten. De stipjes (mayo) komen uit een knijptube en gevuld wordt er niets meer: gewoon recht-voor-zijn-raap-ei met een rode hoed.

Moet kunnen lukken toch, zelfs al is het goede vrijdag!

Oorspronkelijk Recept Vliegenzwammen

tomatenhoedjes recept
tomatenhoedjes recept

Tomatenhoedjes Vintage recept vliegenzwammen

  , ,

april 3, 2015

Vliegenzwammen groeien niet alleen in het bos volgens dit recept. Het is een ouderwetse traktatie die bestaat uit tomatenhoedjes met mayonaise stippen.

Ingrediënten

6 hardgekookte eieren

3 middelmatig grote tomaten

een paar eetlepels mayonnaise

1 theelepel gehakte peterselie

wat peper en zout

1 kropje sla (of wat sterrekers)

Aanwijzingen

1Snijd van de gepelde eieren aan het brede gedeelte een plakje af, zodat de dooier zichtbaar wordt; neem er voorzichtig de dooiers uit en wrijf die fijn met zoveel mayonnaise als nodig is om er een samenhangende, vrij stevige massa van te vormen.

2Roer er ook de fijngehakte peterselie door en naar smaak misschien nog wat peper en zout of enige druppels azijn.

3Vul de uitgeholde eieren met het mengsel (glad-af, zodat ze met de punt naar boven gekeerd stevig kunnen staan).

4Snijd van elke tomaat twee mooie bolle kapjes (de “hoedjes” van de paddestoelen), hol ze wat uit, bestrooi ze van binnen met wat peper en zout en vul ze (ook weer glad-af) met het nog overgebleven dooiermengsel.

5Druk op elk ei één van de tomaten-hoedjes en bestrooi die met zeer fijne eiwitstukjes (van de afgesneden plakjes ei).

6Leg op een schotel een bedje van frisse sla of van sterrekers; schik daarop de “vliegenzwammen”, die naar verkiezing eerst nog op een stukje gefruit brood kunnen zijn geplaatst.

00:00

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*